11 май празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий в гр. Ловеч

от Предание БГ

11 май е денят, когато светата ни православна Църква е отредила за прослава на светите равноапостолни братя Методий и Кирил, като този ден също така е и празник на гр. Ловеч. Тържествата в града на люляците започнаха с архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил в катедралния храм в центъра на Ловеч, носещ името на светите братя. Скъп гост на събитието бе пристигналият от Украйна Банченски архиепископ Лонгин, посрещнат с тържествен камбанен звън в празничната утрин преди началото на богослужението. В светата Литургия също така съслужиха председателят на църковното настоятелство при храма прот. Михаил Ковачев, архим Викентий (Митев), ставрофорните свещеноикономи Любомир Казашки, Кънчо Кабадийски и Вениамин Павлов, както и придружаващи владика Лонгин духовници.

В храма присъстваха и множество официални лица, сред които министърът на регионалното развитие и благоустройуство г-н Николай Нанков, кметът на община Ловеч г-жа Корнелия Маринова, областният управител г-н Георги Терзийски, председателят на Общинския съвет г-н Петър Цолов, народни представители,  чуждестранни гости и др.

В словото си митрополит Гавриил направи връзка между празника на светите братя и отминалата наскоро 5 Неделя след Пасха – на Самарянката. При срещата между тази жена и Господ до Йакововия извор Христос ѝ казал, че който пие от водата, която Той ще му даде, вовеки няма да ожаднее; но водата, която му даде, ще стане извор с вода, която тече в живот вечен. По-късно с тази жена станала голяма промяна и от грешница тя се превърнала в светица и мъченица. По същия начин след покръстването на България от св. цар Борис неразбираемото до този момент Евангелие (поради това, че било проповядвано на гръцки и латински), станало достъпно за хората и извор на жива вода за християните и множеството светци просияли от славянските народи.

Владика Гавриил поздрави всички присъстващи с празника граждани, духовенството и управниците на града. Ловчанският архиерей изказа и своята специална благодарност към Негово Високопреосвещество архиепископ Лонгин, който при изграждането на храма направи изключително щедро дарение - три прекрасни полиелея и други принадлежности за освещаването на църквата. По този повод митрополит Гавриил в знак на внимание за високите му църковни услуги награди Банченски архиепископ Лонгин с новоучредения орден на Ловчанска света митрополия, посветен на светите Новоселски мъченици. Интересното в случая е, че след забавяне при изработването, първият екземпляр от ордена пристига в Ловеч точно на 9 май, когато се отбелязва празника на св. Новоселски мъченици. Така става възможно първият носител на високото отличие да бъде да бъде именно големия духовен приятел на Ловеч и България архиепископ Лонгин.

Награденият скъп гост благодари за оказаната му чест и за наградата, като сподели, че каквото и да се върши, то следва да се прави за слава Божия. Владика Лонгин изрази своята радост да бъде в Ловеч и в неговия прекрасен катедрален храм, като предаде сърдечните поздрави от страна на Украинската православна църква до обичния и близък български народ.

След светата Литургия празникът продължи на пл. „Тодор Кирков“, където кметът г-жа К. Мариново поздрави жителите и гостите на града, а също така бяха прочетени Поздравителни адреси до Община Ловеч от президента на РБългария Румен Радев, от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева  и от министър-председателя  Бойко Борисов.

На тържествена церемония  в Ловчанското читалище с „Почетен медал на гр. Ловеч“ беше удостоен Банченският  архиепископ Лонгин за дарителството към строителството на новия катедрален храм "Св.св. Кирил и Методий". Награда с лика на светите братя и с  пожелания за добро и благополучие от жителите на Лотошински муниципален район получи от името на Ловчанска епархия митрополит Гавриил. Ловеч и руският град Лотошино, Московска област, са побратимени от 2002 година.

През целия ден в града имаше тържества и концерти, а след последната изява празникът приключи с лазерно шоу и голяма празнична заря.