Архиерейско съслужение в град Троян на Петковден

от Отец Кънчо Кабадийски

Храмът в град Троян е посветен на св. преп. Петка Търновска, чиято богослужебна прослава извършваме днес. Храмовия празник е и официалния празник на града.

В ранното утро Ловчанският митрополит Гавриил пристигна тук за да отслужи Света Литургия, той бе посрещнат от Преосвещеният епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител, духовниците, които щяха да вземат участие в богослужението и вярващият народ дошъл за празника.

Митрополит Гавриил оглави светата служба, а с него съслужи епископ Сионий и духовниците ставроф. ик. Марин Божков, ставроф. ик. Кънчо Кабадийски и свещеноик. Станимир Маринков. Службата огласи църковния хор към храма, а заедно с него се включи и детския хор, който е сформиран тук.

След службата владиката поздрави с празника вярващите и даде светъл пример с житието на света Петка Търновска, което служи за духовно вдъхновение и нравствено поучение. После бе осветен новия енорийски просветен център към храма. Празника се пренесе в центъра на града, където от трибуната с официални лица митрополит Гавриил произнесе слово изразяващо естеството на днешния светъл празник. Ловчанският митрополит подари красива икона на св. преп. Петка на новопостроения параклис „Св. Лука Кримски", който се намира в двора на Белодробната болница в град Троян.