Братството на Почаевската Лавра: „Солидарни сме и съгласни с мнението на Св. Синод на БПЦ. Господ ни е поверил Божествената истина, за да я пазим и проповядваме, а не да я доработваме.“

от Пътят на отците

Братството на един от най-големите манастири на Украйна – Почаевската Лавра, излезе с обръщение по повод на Всеправославния събор и в частност въпроса за икуменизма. В него монасите открито заявяват своята солидарност с критиките, изказани от Св. Синод на БПЦ, Архиерейския Синод на РПЦЗ, Свещения Кинотис на Св. Гора Атон, Подолската епархия на УПЦ и Лимасолския митрополит Атанасий по отношение на предсъборния документ „Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят“. Забележките на Св. Синод на БПЦ в изявлението на Почаевския манастир са наречени „аргументирани и богословски грамотни“. Братята на една от най-големите светини на Украйна обръщат и специално внимание на писмото на Владивостокския и Приморски митрополит Вениамин, определяйки го като „особено важно“. Припомняме, че в него митрополит Вениамин заяви: „Мисля, че ще бъде опасно за цялото православие, ако Всеправославният събор одобри и утвърди нашето участие в икуменическото движение. Така ние ще отстъпим от пълнотата на Истината Христова.“, и призова РПЦ за излизане от Световния Съвет на Църквите. (Превод на писмото може да намерите: тук).

„От себе си бихме желали да уверим енориашите и поклонниците на нашата Лавра – се казва в края на изявлението на братството на Почаевския манастир, – че уповавайки на милостта Божия, покрова и предстателството на Небесната Царица, укрепвани от молитвите и примера на великите подвижници преподобните наши отци Йов и Амфилохий, Почаевски чудотворци, и имайки пред очи подвига на нашите наставници, преживели жестоки гонения и поругания през безбожните времена, братята на Почаевския манастир и в бъдеще ще правят всичко възможно, та в храмовете на нашата обител вярващият народ да получава Божествената благодат в Тайнствата на Светата Православна Църква, която е основана от Самия Христос Спасител, чиито догмати са установени от светите отци в решенията на Седемте Вселенски Събора и не се нуждаят от каквото и да било изменение. Защото Божествената Истина е съвършена и неизменна. А на нас Спасителят на света е доверил да я пазим и проповядваме, а не да я „доработваме“.

Твърдо вярваме, че нашият Господ Иисус Христос ще запази Своята Църква непоколебима и непобедима и „портите адови няма да й надделеят“ (Мат. 16:18).

Призоваваме боголюбивия народ да възнася своите усърдни молитви, та Всемилостивият Господ и занапред да укрепи всички ни в чистота на Православната вяра, в която единствено е възможно вечното спасение.“