Архиерейска св. Литургия на Успение Богородично в храм „Св. св. Кирил и Методий“ Ловеч

от Предание БГ

В рождеството си съхранила девството
и в успението не си оставила света, Богородице,
представила си се пред Живота, Майка станала на Живота
и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.

(Тропар на Празника)

На 15 август – празникът Успение на Пресвета Богородица, Ловчанският митрополит Гавриил отслужи св. Божествена Литургия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ – Ловеч. На архиерея съслужиха председателя на църковното настоятелство към храма прот. Михаил Ковачев и дякон Мартин Йотов.

За поклонение в храма бе изложена рака, в която има парченце дърво, на което през 17 век се е изобразила неръкотворно чудотворната Леснинска икона на Божията Майка, плащаница на Пресвета Богородица от Гетсимания и парченце восък, с който се запечатва Гробът Господен на Велика Събота в Йерусалим.

По време на запричастния проповед към изпълнилите храма християни изнесе отец Михаил Ковачев, след това архиереят причасти множество вярващи. След отпуста на службата слово произнесе и митрополит Гавриил, което започна с цитат от св. Силуан Атонски: „Св. Богородица не е оставила в Писанието нито Своите мисли, нито Своята любов към Бога и Своя Син, нито страданията на Своята душа при разпятието, защото ние не бихме могли да ги постигнем, защото любовта Ѝ към Бога е по-силна и по-гореща от любовта на серафимите и херувимите и на нея Ѝ се възхищават всички небесни сили на Ангелите и Архангелите.“ Ето и част от неговото слово - Владиката разказа част от житието на Божията Майка и историята за Нейното Успение: След Възкресението на Своя Син и Бог, Пресвета Богородица е живяла около 10 години в Йерусалим, в дома на св. ап. и ев. Йоан, когото Господ Ѝ е осиновил малко преди края на Своя земен Живот. Тя също така е посетила св. Лазар Четиридневни на остров Кипър и Света Гора, която и до ден-днешен се намира под Нейната молитвена закрила. На Божията Майка има много чудотворни икони и много храмове по цял свят са посветени на Нейното име, като прибягващите към Нейните молитви винаги могат да разчитат на застъпничество Ѝ пред Възлюбения Ѝ Син и Господ Иисус Христос.

Към края на Своя земен живот веднъж, по време на пламенна молитва на Голгота, пред Приснодевата застанал Архангел Гавриил и със сияещо от радост лице известил Волята Божия за Нейното успение, което трябвало да се извърши след три дни. Като знамение на Благодатното тържество над телесната смърт, която не ще има власт над Нея и от която тя трябвало да бъде възприета като от тих сън за безсмъртен живот и слава в светлината на Господнето лице, Архангелът дал на Богородица райско клонче, сияещо с небесна светлина, което е било носено пред Преблагословената в деня на погребението на пречистото Ѝ тяло.

По премъдрия Божи промисъл, апостол Тома не присъствал на успението и погребението на Божията Майка. Пристигнал в Гетсимания на третия ден, Христовият ученик с вопъл и скръб се хвърлил пред гробната пещера и дълбоко съжалил, че не се е удостоил с последното благословение на Божията Майка.

Апостолите в сърдечната си жалост към него решили да отворят пещерата, за да се утеши той, като се поклони на светите останки на Приснодевата. Голямо било удивлението им, когато видели, че там го нямало Пречистото тяло на Богородица, а лежали само погребалните Ѝ пелени, от които се разнасяло чудно благоухание.

Вечерта на същия този ден, когато апостолите се били събрали в дома, им се явила Самата Божия Майка и казала: „Радвайте се! Аз съм с вас - през всички дни!“


Още новини
  • Prev