Архиерейски богослужения за Илинден

от Предание БГ

И тази година по традиция Илинден започна с прочитане от Ловчански митрополит Гавриил на акатиста на светия пророк в посветения нему параклис в ловешкия квартал „Младост“. В същия храм сутринта на следващия ден - 20.07.2019 г. - Негово Високопреосвещенство оглави св. Божествена Литургия, като на архиерея съслужиха председателят на църковното настоятелство отец Вениамин Павлов, отец Тихон Борисов и дякон Мартин Йотов.

Владиката честити на присъстващите богомолци празника на великия старозаветен пророк и разказа неговото житие. Св. пророк Илия живял през IХ в.пр. Р.Хр. и още от самото му раждане е станало ясно, че това е необикновен младенец – баща му Савах видял как светли Ангели го повивали с огън и го хранели с пламък, което предзнаменувало неговата пламенна ревност по Бога и за спасението на хората. Светият пророк живял по времето на управлението на неблагочестивия цар Ахав и неговата жена с езически произход Йезавел, които се покланяли на идолите и преследвали и избивали пророците и верните служители на Господа. Владиката изтъкна, се с идолопоклонството са свързани нравствената поквара и разврат, като се е стигало дори до там децата да бъдат принасяни в жертва на изработените от човешки ръце идоли. Св. прор. Илия смело ги изобличавал и проповядвал истинският Бог и по неговите молитви Господ затворил небето и на земята не капнала нито капка дъжд три години и половина. Настъпил голям глад и когато пророкът видял, че хората са се опомнили, събрал народа до планината Кармил заедно с езическите жреци, като направил жертвеник и казал, че оногова ще признаят за истински Бог, който ще прати огън на жертвеника. Целият народ се съгласил на предложението на Илия. Цял ден идолопоклонниците се молили на идола Ваал, но огън от небето не слизал. Вечерта св. прор. Илия направил голям жертвеник, напълнил го с вода, сложил месото и се помолил на истинския Бог. Огън от небето изгорил всичко на жертвеника. Народът след това чудо се обърнал към истинския Бог. Заради своя праведен живот в края му св. прор. Илия бил взет на небето жив с огнена колесница. Там той е със своето човешко тяло и ще се върне отново на земята заедно със св. прор. Енох в края на времената, когато ще се появи антихриста, за да го изобличат.

На следващия ден - ✝ 5 Неделя след Петдесетница, бе отслужена архиерейска св. Литургия в близкото до Ловеч село Пресяка, чийто храм носи името на св. пророк Илия. На владиката съслужи председателят на църковното настоятелство към църквата отец Любомир Казашки и дякон Мартин Йотов.

В проповедта си митрополит Гавриил припомни за огнената ревност на великия пророк по Бога, като направи връзка с неговия подвиг и нашето съвремие.

По молитвите на св. пророк Илия Господ да дарува здраве, благоденствие и спасение на всички ни.


Още новини
  • Prev