Митрополит Амфилохий не е подписал документа "Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят"

от Пътят на отците

Черногорският и приморски митрополит Амфилохий съобщи, че не е подписал документа "Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят", приет на събора на Крит, който се проведе от 18-26 юни 2016 г. За това митрополитът разказа в предаването "Жива истина" по черногорския телеканал "Атлас", като допълни, че именно този документ е предизвикал най-остра полемика на срещата на Крит.

Заедно с това митрополит Амфилохий счита, че самият документ не е бил достатъчно подготвен, на което е указвала сръбската делегация на предсъборните срещи.

- Трябва да Ви каже, че аз бях един от тези, които не подписаха шестия документ - подчерта митрополит Амфилохий, отговаряйки на въпросите на журналиста Дарко Шукович.

Самото съобщение дава индикации да се смята, че числото на сръбските архиереи, неподписали спорния документ, вероятно е много по-голямо. Така например гръцките средства за масова информация споменават името на Бачкия епископ Ириней, а в някои други източници се съобщава, че документът не е подписан от няколко сръбски епископи. Въпреки това, в сръбското медийно пространство този въпрос и досега остава покрит с булото на тайната.

източник: pravoslavie.ru