Осем митрополита останаха верни на православните си позиции (обновено)

от Пътят на отците

Двама от най-големите православни богослови и проповедници Лимасолският митрополит Атанасий и Навпактският митрополит Йеротей (Влахос) не са подписали документа "Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят". Да сложат подписа си под същия документ са отказали и още 5 епископи от Кипърската Православна Църква, както и Бачкият епископ Ириней от Сръбската Православна Църква. Ето и имената на кипърските епископи:

Митрополит Атанасий на Лимасол

Митрополит Василий на Констанция и Фамагуста

Митрополит Неофит на Морфу

Епископ Епифаний на Лидра

Епископ Порфирий на Неапол

Епископ Николай Аматунда

По неофициални данни броят на сръбските архиереи, неподписали някои от документите, е много по-голям.

Митрополитът на Морфу Неофит вече официално е потвърдил на сайта на своята епархия отказа си да подписше текста "Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят". В декларацията, адресирана към участниците в Критския Събор, той окачествява документа като "догматически неясен" и го нарича плод на "дипломатически компромиси". Привеждайки ред цитати от преподобни Паисий Светогорец и Порфирий Кавсокаливит, стареца Софроний Сахаров, преподобния Яков (Цаликис) и други съвременни подвижници, владиката подчертава, че документа "Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят" се разминава с тяхното учение и не достатъчно ясно говори за това, че Православната Църква е единственият носител на пълнотата на истината.

Интересно е, че публикацията на приетите документи на официалния сайт на събора не позволява с точност да се разбере кой участник е подписал и кой не даден документ. Под всеки от публикуваните в електронен вид документи стоят имената на всички без изключения членове на делегациите, което навежда на мисълта, че всички те са сложили подписа си под документите. Но информацията по-горе категорично опровергава това. Сканирани копия на подписите под документите, като и на самите документи, в някой от форматите използвани в работата на средствата за масова информация, остават недостъпни.