Над 1 500 духовници, богослови и миряни от Молдова: Благодарим на Св. Синод на БПЦ.

от Пътят на отците

Преди няколко дни участниците в международна богословска конференция на тема „Междурелигиозен синкретизъм“, която се проведе в началото на 2016  г. в гр. Кишинев, Молдова, са изпратили писмо до Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и членовете на Св. Синод на БПЦ по повод на предстоящия всеправославен събор. Ето и текстът на писмото:

***

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

С дълбоко смирение и уважение, ние, организаторите на международна богословска конференция на тема „Междурелигиозен синкретизъм“, състояла с в гр. Кишинев (Молдова) в началото на тази година, изразявайки мнението на повече от 1 500 участници в нея, желаем да изкажем своята благодарност към Българската Православна Църква за отказа да участва във „Всеправославния Събор“ поради неправославните идеи, съдържащи се в някои от предсъборните документи.

Ние, чеда на Руската Православна Цръква, след края на гореспоменатата конференция изпратихме на свещеноначалието на РПЦ МП писма и обръщания с молба да не участват в събора. Като не получихме отговор на молбата ни, все пак се утешихме с отговора на Българската църква, защото вие отговорихте не толкова на нас и  на нашата молба, но най-вече спазихте светите заповеди на нашия Спасител Иисус Христос и учението на Неговите свети Апостоли: да бъдем предани на всяка истина и да се гнусим от всяка неправда. Вашето решение, което е достоен принос към решенията на изповедниците на Православната вяра, ни укрепва в нашето отстояване на Православната вяра. Като отбелязвате факта, че освен Едната Свята, Съборна и Апостолска Църква съществуват само ереси и разколи и като осъдихте всеереста на икуменизма, както я определя св. Юстин (Попович), вие напълнихте с радост сърцата на тези, които ревнуват за Господа.

Пожелаваме ви твърдо да стоите на камъка на изповядването на Вярата и да не се поколебаете от бурите, които, без съмнение, ни очакват занапред. Нека светият Евангелски глас да бъде ваш пътеводител, а вие, на свой ред, - достоен пример за подражание за всеки православен християнин. По този начин, без да се спираме на сред пътя, ние искрено се надяваме на съборно осъждане както на всеереста на икуменизма, така и на всички днешни нейни проявления. Всеправославният Събор, ако се проведе, трябва да бъде не място на тържеството на криворазбраната веротърпимост и така наречена „религиозна толерантност“ или синкретизъм, а в съответствие с неговото велико име – място на тържество на Православието и Православната вяра!