Участието на Руската Православна Църква в Всеправославния събор е също под въпрос

от Пътят на отците

Действията на Руската Православна Църква в последните дни са сигнал, че участието на РПЦ във Всеправославния събор е също под въпрос.

В понеделник 13 юни в Москва ще се състои извърдено заседание на Св. Синод на Руската Православна Църква. Председателят на Отдела за връзки на Църквата с обществото и медиите В. Р. Легойда поясни, че заседанието на Св. Синод ще се състои, за да бъде обсъдена извънредната ситуация, създала се след отказа на редица Поместни Православни Църкви да приемат участие в работата на Всеправославния Събор, който е планиран да се проведе на о-в Крит в периода 18-27 юни 2016 г.

Заедно с това ръководителят на административния секретариат на Московската Патриаршия епископ Сергий, който се намираше на Крит, за да участва в подготовката на Всеправославния събор, е отзован в петък и се е завърнал в Москва, съобщава източник при Московската Патриаршия.

В петък стана известно още, че главата на Отдела за външни църковни връзки при Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион не е заминал за Крит, където трябваше да участва в назначеното за четвъртък съставяне на посланието на Всеправославния събор. В Руската Православна Църква сочят за неуместно такова участие, тъй като редица Поместни Православни Църкви вече заявиха своя отказ да участват във събора.

източник: pravoslavie.ru