Женевският архиепископ Михаил: Напълно разбираме решението на българите. По-добре е съборът да се отложи или отмени

от Пътят на отците

"Никога изменения в учението на Църквата няма да бъдат допуснати от нейните архиереи, нито най-малката йота няма да бъде заменена в църковното учение. Догматическите и другите аспекти на това учение произтичат от Словото Божие и епископатът е длъжен да следи за строгото им спазване. Ако Църквата съществува вече двадесет века, то е само защото ние зорко следим да запазим своя порядък" - подчерта Женевският и Западно-Европейски архиепископ Михаил (РПЦЗ МП) на 7 юни в интервю за РИА "Новости".

Според него е по-добре съборът да бъде отложен или отменен.

"Напълно разбираме решението на българите, имаше реакции и от Сръбската, и от Руската, и от другите Поместни църкви..." - добави архиепископ Михаил.

При това той отбеляза, че РПЦ МП е постигнала "принципиално важен момент в провеждането на събора" - приемането на решението да става с консенсус, а не с гласуване. "Никой църковен въпрос не може да се решава с гласуване - това изискване съответства на духа на Църквата - или си в нея, или не си" - каза в заключение главата на Женевската архиепископия на РПЦЗ МП.