Изпитанията в човешкия живот

от Предание БГ

Есе от Симона Иванова, ученичка в 9 Г клас на ГЧЕ "Екзарх Йосиф І"- Ловеч

Изпитания! Всеки е принуден да се сблъсква с тях, да се изправя срещу тях. Но защо? Те са част от нашия живот и не могат са бъдат пренебрегнати.

Животът е като кръстопът. Изпитания. Избори. Компромиси. Всичко това само, за да продължим пътя си напред. Дали ще завием наляво или надясно, или ще продължим напред, зависи от нас. Всеки наш избор е изпитание, всеки наш успех – награда за преодоляване на препятствието. Да, наш избор, наш успех, всичко е наше, защото ние чертаем своя път.

В Стария Завет пряко и косвено са ни показани изпитанията, пред които се изправят хората. След създаването на първите хора, Адам и Ева, Бог дава свобода на тях – позволява им да вкусват от всяко дърво в градината само не и от Дървото на познанието. Неговата благост, която дава, и Неговата власт, която ограничава. Адам и Ева са поставени пред изпитание. По този начин Бог изпитва тяхната вярност и покорство. Въпреки предупреждението (забраната), те правят грях. Всеки грях се наказва.

Техният син, Каин, също се сблъсква с изпитание – дали ще се поддаде на гнева си или ще продължи да следва Божиите идеали. Той не преодолява тази трудност – убива брат си, извършва грях.

Бог забелязва умножаването на човешките грехове. Ной, най-праведният и покорен човек, е оставен пред изпитание. От него зависи спасението на доброто. Бог изпитва неговата вярност и способността му да не се предава. Въпреки присмехите и хорската омраза, той се справя с това. Не оставя кораба на живота си празен. Всяка праведност бива възнаградена. Неговото семейство е спасено от Потопа. Ной успява благодарение на своята вяра, труд и надежда.

Всеки наш избор е изпитание. Изборът на вавилонците да издигнат кула и да смъкнат Бог от небето ги поставя пред изпитание, тъй като Бог разбърква езиците им.

Следващият библейски герой изправен пред трудности е Йосиф. Заради обичта на Яков, той е принуден да търпи омразата на братята си, продажбата си на търговци и робуването при Потифар. Въпреки всичко, той не предава себе си. Отстоява личността си дори при съблазняването от страна на жената на господаря си. Йосиф търпи и престоя си в затвора. Заради добрия си характер и дарбата си , той се издига в очите на фараона. Йосиф подлага на изпитание братята си. По този начин проверява дали те са се променили, дали се е появила братската обич между тях.

Разказът за Мойсей показва истината, че понякога Бог праща и страдания в живота на човек, но то е за добро. Тези страдания са изпитания, които водят до издигане, порастване и себеоткриване.

Изпитанията не са случайни, има ги, защото се поучаваме от тях. Всеки рано или късно се сблъсква с тях. За мен здравето е най-важното нещо. Поради своята ценност и стойност, то не може да се купи или продаде. На свой ред идват и болестите. Те за едно от най-големите изпитания за човечеството, но и начин здравето да бъде възприето като изключително важно нещо.

 Поредното ми изпитание е начинът за самопознаване на личността. Той зависи от влиянието на околните и начина, по който приемаме тяхното отношение. Всеки сам трябва да опознае себе си преди другите да го направят. Знаеш ли кой си всъщност? Щом можеш да отговориш на този въпрос положително, значи си готов да продължиш напред, без да се страхуваш от миналото или бъдещето.

Пътят на живота може да бъде и лесен, и труден. От нас зависи какъв ще го направим. В живота има спадове и подеми. Неравностите по този път са просто изпитания. Не трябва да се оставяме на течението да ни отнесе, трябва да плуваме и да изплуваме, защото оставим ли се, ставаме слаби – предаваме се. Трябва да сме подготвени за всичко – и добро, и лошо, и да не забравяме, че Бог праща трудности, за да ни направи по-силни. Разумът, красотата, знанието, богатството и всички останали блага идват при нас. Те са наградата за всички изпитания, които сме преодолели.