Митрополит Гавриил: Истинска радост човек намира само в Църквата, в Тайнствата на Изповедта и Св. Причастие (интервю за 24 часа)

от Пътят на отците

- Митрополит Гавриил, Коледа се възприема от много хора като прекрасна и дълга почивка, празник, който прелива и в Нова Година и носи много подаръци за децята. Те пишат писма до Дядо Коледа, а не до дядо Божи. Но пък специалното събитие е Рождество Христово?

Наименованието Коледа е остатък от езическата митология. „Коляда“ се е наричал езически бог, олицетворяващ слънцето-младенец, зимното слънце. Почитал се е в периода от зимното слънце стоене до нова година. Този празник няма нищо общо с християнския празник Рождество Христово – названието Коледа е остатък в народния бит от езичеството, но съдържанието е съвсем друго. Преди 10-ти ноември Рождество Христово не беше официален празник за държавата, на него не се почиваше, но за вярващите хора той носеше същата радост.

Особено за децата този празник носи много радост. За тях има и елха, има и много подаръци. 

- Но Коледа е преди всичко празник за децата. Може би имате съвети как да ги образоваме и направим човеци,  така че те не ни посрамят?

Като ги учим на трудолюбие и вяра в Бога. Като им разказваме за любовта на Господ Иисус Христос към хората, за това, че Той е приел човешко естество и се е родил като малко беззащитно дете, родил се е в най-бедна, смирена пещера, за да ни покаже колко много ни обича и колко много иска нашето добро и нашето спасение и за да ни даде пример за най-дълбоко смирение. А нашето добро и нашето спасение зависят от това да избягваме греха и да вършим добро, с което на дело показваме любовта си към Бога и към хората. Ако учехме децата повече на християнство, сред тях щеше да има много по-малко проблеми, свързани с пороци като пиянство, наркомания, разврат и пр. 

- Малката ни дъщеря Мария, която вие кръстихте, пита: "Къде е Господ - на небето или само в нашите сърца? Или - щом Христос е богочовек, значи прилича на хората, но какво представлява Бог Отец, как изглежда той, къде е Небесното царство? Наивни на пръв поглед въпроси, но с нелесни отговори.

Наистина нелесни, но твърде богословски и философски въпроси. Св. Йоан Богослов казва: „Бога никой никога не е видял. Единородният Син, Който е в недрата на Отца, Той Го обясни“ (Йоан 1:18). Величието на Бога, „вечната Му сила и Божеството, се вижда още от създание мира чрез разглеждане творенията“ (Рим. 1:20). На Мария и на другите деца можем да им кажем, че Бог е Дух, Той е навсякъде, ние със своите телесни очи на този свят не можем да Го видим, но Той ни вижда, Той е с нас нявсякъде и винаги ни обича и помага. Както капката роса, когато е чиста, поема много слънчева светлина, така и човешкото сърце, когато е чисто, поема Божията благодат и любов и се съединява с Бога. Тогава детето изпитва голяма радост и щастие.

- Научни и исторически доказателства свидетелстват и за източните мъдреци, които тръгнали да се поклонят на родилия се Богомладецен, и на необичайно появилата се звезда, която те следвали, и за убитите от Ирод момченца до 2-годишна възраст. Как си го обяснявате?

Археологията, историографията и лингвистиката отдавна са доказали, че всичко описано в Библията е исторически достоверно. Но освен научни доказателства има много чудеса, които не могат да бъдат обяснени по научен начин, но които доказват истинността на Православната християнска вяра, на Божията сила, която живее в Св. Църква. Пример за това са Даровете на влъхвите, които тримата мъдреци са подарили на родилия се във Витлеем Богомладенец и които сега се пазят на Св. Гора Атон. Често на Рождество Христово те биват изнасяни извън Св. Гора и от тях стават много чудеса и изцеления. Друго голямо чудо е Богоявланеската вода, която в продължение на много години се запазва свежа и вкусна при обикновени условия и в обикновени съдове.

- Днес хората преди всичко ценят кариерата, просперитета и спокойствието и затова често раждат по едно дете, а за други и едно е много, заради трудностите при отглеждането. Какво мислите на фона на все по-критичната демографската ситуация в страната. Има ли църквата отговор на това?

Познавам хора, които са преуспели в кариерата и материалното благополучие, но спокойствие и истинска радост намериха чак тогава, когато дойдоха в Църквата и започнаха да участват в Църквите тайнства, да се изповядват, причастяват и да се молят на Господ. Абортът е смъртен грях. Децата са дар Божий и Господ ще благослови семейството, което иска да има много деца. Светите старци и подвижници на благочестието казват, че обикновено повечето велики хора идват от многодетни семейства.

- Важно ли е за едно дете родителите му да са венчани или е нормално да живеят без брак на семейни начала.

Единственият благословен от Бога брак е чрез Тайнството Свето Венчание. Хората, които се венчават, могат с помощта на Божията сила да създадат истинско християнско семейство, в което има любов, саможертва и вярност. Живеенето на семейни начала не създава сериозни брачни взаимоотношения между мъжа и жената, те не поемат тази сериозна отговорност за създаване на истинско семейство и практиката показва, че такива семейства много лесно се разрушават и родените деца остават без семейство. Този начин на съжителство е всъщност подмяна на истинското семейство – неговото разрушаване.

- Какво е значението на 40-дневния пост преди Рождество?

Светите отци са установили този пост преди Рождество Христово, та с негова помощ – с пост, труд и молитва, да се подготвим да приемем голямата благодат и радост, която носи великият празник. Когато един планинар изкачва висок връх, той полага много усилия и труд, но след като стигне на върха, бива възнаграден от красотата на открилата се пред очите му гледка и забравя за всички трудности и усилия, изпитани по пътя. 

 - В стари времена благотворителността е била  много важна за търговец и индустриалци и всеки уважаващ себе си предприемач е давал за болници, за бедни... Защо днешните олигарси не са духовно равнопоставени на някогашнните предприемачи.

„Иисус Христос е същият вчера, и днес, и вовеки“. (Евр. 13:8) Господ Иисус Христос е казал в Св. Евангелие, че в последните времена „понеже беззаконието ще се умножи, у мнозина ще изстине любовта“ (Мат. 24:12). Но и днес, слава Богу, има достойни богати хора, които безкористно помагат на Църквата, на болници, сиропиталища и пр.

- Какво ще отговорите на тези, които пишат по  форумите: "Ако имаше Господ, защо допуска войни, кръвопролития и убийства. Нали Той е добър!

Когато Господ Иисус Христос се е родил във Витлеем, са се явили ангели, които са пеели „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ (Лук. 2:14), което означава, че когато хората славят Бога със своите дела и живот, на земята има мир и между човеците любов и разбирателство. Господ понякога допуска човешката злоба да се прояви във вид на престъпления и войни, защото е дал на човека свободна воля, но на невинно пострадалите ще бъдат въздадено, особено във вечния живот. Освен това страданията много пъти карат човек да преосмисли своя греховен живот и да се обърне към Бога.

- Защо синодът вдигна цените на свещите, след като в Сърбия и в Гърция те се раздават безплатно?

Цената на свещите не беше променяна повече от 35 г. в България, докато в този период цените на всички останали стоки и услуги се увеличиха многократно. В Сърбия и Гърция хората си взимат сами свещи, но пускат пари в касичка и следователно свещите не се раздават безплатно. Освен това, в Гърция духовниците са държавни служители и получават заплатите си от държавата. А по света на католици и протестанти се удържа по 10% от заплатата и се внася в съответната църква.

- Православието е традиционната българска вяра. Светият синод разисква ли, че тя сякаш губи позиции в страната, т.е. днес хората стават все по-невярващи. Наскоро владика сподели, че в Румъния има 16 000 монаси, а у нас манастирите са повече от иноците, т.е. нямат и 150.

Тази година на гости ни беше един много известен и деен руски митрополит, който на упреците, че българският народ е невярващ, каза, че това не е вярно, и че ние не докрай разбираме душата на народа. Като пример за това можем да изтъкнем, че когато в нашата епархия беше на поклонение Боянската чудотворната икона на Пресвета Богородица, хората с часове търпеливо стояха на опашки, за да могат да целунат иконата и да се помолят на Божията Майка. По отношение на монашеството действително трябва да се стремим то да става все по-многочислено и да бъде истинско.

- Добри ли бяхме през годината българите към Господ и добър ли бе Той за нас? Ако не - защо?

Наши големи духовници са казвали, че благоденствието на българския народ минава през завръщането му към светата православна вяра и искреното му покаяние.

- В края на годината отново се изкарват предсказания за края на света, за нови войни и т.н. Да им вярваме ли или Господ има свой промисъл за света и да му се доверим?

Христос е казал, че не е дадено на хората да знаят времената и годините кога ще дойде краят на света. Нека се молим на Бога да запази човечеството и нашата страна от войни и бедствия.

- Защо Господ избира да се открие първо на простите и неуки хора - на овчарите.

Господ избира да се открие първо на простосърдечните и чисти по сърце, сред които са били не само неуките овчари, но и дошлите да му се поклонят мъдреци. 

- Много невярващи казват: "Да, има нещо там, горе...", но дори се страхуват да изрекат думата Бог. По този въпрос има прекрасна поговорка, не знам на кой принадлежи: "Последната дума на науката е първата дума на Библията".

Най-великите учени са били вярващи в Бога, защото те са знаели, че там където свършва науката с нейните методи за изследване на материалния свят, започва вярата с нейните познания за духовния свят. 

- Вие как ще отпразнувате Рождество Христово - има ли рецепта за това или е достатъчно да се отиде в Църква и човек да отвори душата и сърцето си за доброто?

Най-голямата радост за нас духовниците особено на такива големи празници е да служим светата божествена Литургия и да се причастим със светите Христови тайни. След това идва и радостта от общението с близки, енориаши, радостта на големия празник, радостта да направим нещо добро за хората, за децата.

Пожелавам на Вас и Вашето семейство, на Вашите сътрудници и читатели родилият се Богомладенец да ви дари със здраве, радост, дълголетие, благополучие и спасение.