На многая лета, Ваше Високопреосвещенство!

от Дафинка Йотова, бивш служител в Ловчанска митрополия

Искам с най-топли думи да честитя юбилейния рожден ден на 16 юли, имен ден на 13 юли, званието „Почетен гражданин на Ловеч„ и петнадесетата годишнина от избора на дядо Гавриил за Ловчански митрополит.

И да се върна назад във времето на една люта зима, тогава той за пръв път прекрачи вратите на митрополията. Тогава работех в тази митрополия и бях сред първите, които му казаха „Добре дошли!” Какво му пожелах: предимно здраве, вяра, която не му липсва и до ден днешен, и много сили.

Завари разруха. Самата институция, в която работехме, не беше ремонтирана от построяването й. Църкви и манастири в цялата епархия - в пълна разруха. Пари в наличност нямаше никъде, камо ли в митрополитската каса. За пръв път от толкова много години работа в сферата на духовенството съм си позволила да съм толкова откровена. Имаше и злоба, и завист - имаше и предателство. Но въпреки всичко стисках зъби и пожелах от пълната разруха да направи светини. Да съживи духовенството, рухнало до основи. И Господ Бог да бди над него.

Как премина през всичко това? Той си знае. За подкрепа имаше неговите верни сестри, които опознах добре. И неговият духовен старец дядо Питирим, светла му памет, сега има и филми за него. Голямата му вяра и мъдрост - те не могат да бъдат забравени!

И така ден след ден - та досега. През цялата епархия грейнаха като бели лястовици порутените църкви и манастири. Въпреки всичко - след цели 9 години, с много труд, лишения, стотинка по стотинка, на центъра на Ловеч се построи дългоочакваният храм. Един град без църква на центъра е нищо.

Така че за едно сърце голямо и човешко, за даденото и назад невзето - думи няма!

Мога още да пожелая или да кажа. Но оставям и занапред, и нагоре. Да бъде здрав и да бъдем признателни, че сред нас има такъв духовник.

Да благодаря и на двете сестрички, които аз никога не съм забравила. И безумно обичам! За много и благословени години!

С истинско доказано уважение,

Дафинка Йотова, бивш служител в Ловчанска митрополия