от Предание БГ

Божието присъствие ни дава надежда в живота. Всичко да правим, да се подвизаваме, да живеем в днешния ден, насъщният ни хляб дай ни днес!

Прочети още
от Предание БГ

Няколко истории за св. Гавриил (Ургебадзе)

Св. Гавриил (Ургебадзе)... Всички, които познаваха стареца Гавриил помнят, че той бе крайно обикновен, смирен, любещ, като в същото време бе незабравим. Когато се бе разгневил или порицаваше някого, човек имаше усещането, че Всемогъщият говореше през неговата уста – такава Божествена сила и власт притежаваха словата му; но щом забележеше, че някой се покайва, го прегръщаше, притискаше го до гърдите си, като вдъхваше надежда и обич в сърцето на възлюбения. „Юродивият“ старец днес, в наше време, продължава да усилва вярата на хората, да влива по невидим начин в сърцата им любов, а понякога и видимо, появявайки се сред вярващите, независимо от религията, обикновени хора, които прохождат по трънливия път на спасение, известен като Православие.

Прочети още
от Пътят на отците

На 8 май, в периода на светлите Пасхални празници, се навършват 39 години от светлата и блажена кончина на приснопаметната велика руска подвижница на благочестието схиигумения Мария Магдалина (Дохторова) – Матушка Мария (1896-1978). По неведомите Божии пътища, тя се преставя, сякаш по промислително съвпадение, точно когато се празнува паметта на светия славен и всехвален апостол и евангелист Йоан Богослов, към който тя от младостта си духовно се привързва и към който се отнасяла със сърдечен възторг и дълбока почит.

Прочети още
от Предание БГ

Нарекоха го Георги, когато прие ангелския образ и се възроди духовно на Атон, в градината на Света Богородица.

Живееше на Света Гора като небесна птица под Божия небосвод, защото нямаше колиба, подобно другите отци.

Свободен от суетата и поробен от любовта Божия, обикаляше Атон като добър скитник Христов. Цялото му имущество бяха износените дрехи на него - едни и същи и зиме, и лете.

На краката си беше увил големи парцали вместо чорапи, за да остане незнаен за човеците.

Прочети още
от Предание БГ

Датата е 1-ви май 1965 г., Светла Събота. Отец Гавриил отслужва Божествената Литургия по обичайното време сутринта, а сетне се отправя към църквата в Кашвети, посветена на св. вмчк Георги.

Хората празнуват един от главните комунистически празници – денят на труда. Върху фасадата на сградата на съветското министерство е окачен огромен портрет на Ленин, 26’ x 16.5’, осветен от прожектори. Над него е изписана известната фраза: „Слава на Великия Ленин“. Звучи музика, чуват се аплодисменти и скандирания от народа. Партийните представители стоят на правителствената трибуна.

Прочети още