Свети мъченик Нектарий от Врюла, Мала Азия

от fblfAmivepelmDA

Той се родил във Врюла, Мала Азия, светското му име било Никола. На седемнадесетгодишна възраст, заедно с шестима свои приятели приел исляма. Когато се появил пред майка си с турски дрехи, тя го изхвърлила от дома си с думите: "Аз родих християнин, не мюсюлманин". Той напуснал дома крайно натъжен и скоро осъзнал каква вреда е нанесъл сам на себе си. В Смирна, той изповядал пред атонски духовник случилото се. Отецът го насочил към Света Гора - Атон. 

Никола отишъл в скита св. Анна и негов духовен наставник станал старецът Стефан. "Преследван и поругаван", Никола преминал през "много изпитания и скърби заради мразещия доброто, но продължил търпеливо, без да се оплаква и с огромна благодарност, благославяйки Бог и Нашата Дева, Неговата Майка, вярвайки, че всичко се случва, за да му бъдат простени греховете". След пострига за монах, когато приел името Нектарий, той напълно се отдал на асктеически живот. "Неговите очи се превърнаха в два непрестанно течащи потока" и "всеки се изумяваше на наистина светата промяна в този млад човек". Всеки ден той умолявал Божията Майка да го удостои да завърши живота си мъченически.

С благословението на светите старци в скита и придружаван от духовния си наставник стареца Стефан, Нектарий се запътил към своя мъченически подвиг. Пристигнал в родния си град Врюла, където с огромна радост и търпение понесъл най-различни ужасяващи мъчения в името на Христа. Не трепнал ни най-малко и пред обещания за почести и богатства. Неговият взор бил отправен към небесата. В тъмницата той поучавал другите и предсказал бъдещи случки, след усърдна и продължителна молитва и пост. Накрая бил обезглавен на 21 годишна възраст.

След пренасянето на мощите на мъченика, старецът му взел честната му глава и я донесъл в скита св. Анна. Част от мощите били дадени на благочестивата му майка. Чрез тях се извършвали множество чудеса.

Съществува икона на светеца в църквата св. Георги в Атина. На нея са изографисани сцени от мъченическия му подвиг. В тази църква той е изключително почитан от семейства и бежанци от Мала Азия. Житието и службата в чест на светеца се съхраняват в ръкопис на Атон, в манастира св. Пантелеймон.

Неговата памет се чества на 11 юли - деня на мъченическата му кончина.

превод: Ловчанска Света Митрополия