Из Патерика: За безсрамните танци

от Предание БГ

Преподобни Дионисий, като влязъл веднъж в селището Света Екатерина, видял безсрамни танци на девици и юноши. Огорчен от толкова явни съблазни и сатанинско тържество на разврата, блаженият се доближил до тълпата девици и кротко им казал: „Защо вие, бидейки девици, така безсрамно играете с юношите, пеете съблазнителни песни, възбуждащи сладострастието и във вас, и в тях? Забравяте, че смъртта и Божият съд са близо до вас!“

Девиците се смутили и мълчали, освен една, която с насмешка отговорила: „Ах, вие, лъжемонаси! Какво те е грижа за нас? Гледай себе си. Самите вие живеете лошо, а другите учите на целомъдрие.“

„Благословен е Бог, Който всичко прави за полза на човека! - строго произнесъл старецът. - За да се научат и другите на скромност, ти ще бъдеш пример за това колко страшно наказва Господ девическото безсрамие!“ - като казал това, той се отдалечил.

След това нечестивата девица, преди да стигне до къщата на баща си, била нападната от бяс: пяна й излизала от устата, тръшкала се на земята и била в крайно жалко състояние. Поразени от такова нещастие, родителите й не знаели какво става с нея. Тогава една от приятелките на нещастната, която била свидетелка на нейното безсрамие пред светия старец, разказала за случилото се. Родителите й намерили преподобния, паднали в нозете му и смирено го молели за своята нещастна дъщеря.

Незлобивият старец, трогнат от сълзите на родителите, се помолил и бесноватата се изцелила. Тя в знак на благодарност към Бога Му посветила своето девство и завършила живота си в покаяние.