Духовни напътствия от св. Порфирий Кавсокаливит

от Предание БГ

Проблемът с личните карти

Веднъж попитах стареца: „Трябва ли да приемем личните карти с числото 666 върху тях?“

Старецът ме запита: „Моля те кажи ми нещо. Като отидеш при св. Петър, ще му покажеш ли личната си карта, на която пише, че си православен християнин и дали тогава той ще те допусне в рая? Кое е важното, какво пише на личната ти карта или кой си ти? Ако си белязан срещу своята воля и без да желаеш това и сърцето ти принадлежи на Христа, белегът няма никаква стойност. Дори твоята лична карта да казва, че си православен християнин, ако сърцето ти не принадлежи на Христос, няма никаква стойност това, че на личната си карта си заявил, че си православен християнин“.

Трябва да се молим и за злите хора

В една църква в неделя, преди освещаването на светите дарове, някой съобщи новината, че един политик е приет в болница и има опасност да умре. Този човек също така направи коментар: "Мръсното куче умира.“ По време на освещаването, съпругът ми се молеше усърдно: “Боже мой, дай му време да се покае. Той е човешко същество. Създаден е по Твой образ.“ На следващата събота, когато посетихме стареца, веднага щом съпругът ми влезе в килията му, той му каза: „Да, да, Георги, нека Господ да му даде време за покаяние, защото той направи много лоши неща за Гърция.“

Духовният отец е лекар, изпълнен с любов

Един ден исках да се изповядам и се отбих при него: „Отче, желая да се изповядам.“ Той отвърна: „Слушам те в такъв случай.“ „Първият ми грях: не искам да се изповядам при вас, тъй като съм притеснена.“ „Тогава иди при някой друг, но трябва да знаеш, че той ще те обърка. Защо си притеснена?“ „Защото правя едни и същи неща отново и отново и не се поправям.“ „Ами тогава, нещастна жено, какво представлява духовният отец? Той е лекар. Ако счупиш крака си и отидеш на ортопед, дали той ще ти каже: "О, нима си сляпа, къде гледаше като си счупи крака? Махай се оттук!“ или пък ще се погрижи за счупения крак с любов и внимание? Ще го държи с нежност, за да не те заболи много. Ще го намести обратно не мястото му, ще го превърже. Ще ти даде лекарство за болката. Същото е и с духовния отец. Той е доктор, който ще превърже страдащата душа, за да може да я излекува."

Откъс от книгата "Чудеса и съвети от старец Порфирий"