Светите отци за вечния живот

от Предание БГ

Живеят и царстват с Христа всички, не само тия, които са били убити, но и тези, които твърдо са стояли във вярата и са имали страх Божий, не са се поклонили на образа на звяра и не са изпълнили пагубните и светотатствени негови заповеди. (Свщмчк Киприан Картагенски)

*

Ако искаш да царстваш в бъдещия век, тук не търси успокоение и почест. Напротив, ако претърпиш скръб в настоящия живот заради истината, знай, че после ще царуваш. Защото такава награда е определена за тукашната скръб, понесена заради доброто. Ако не търпиш скърби, не чакай тамошни венци, като човек, който тук не се подвизава и не се труди, за да получи предназначените за това венци. (Св. Василий Велики)

*

Всички, които идват при Бога и искат да се удостоят с вечен живот, трябва преди всичко безукорно да спазват православната вяра и нито заради успешно получаване на чин, нито поради ласкателство пред силните или от страх пред тях, да не ставаме предатели на безценната съкровищница на вярата. (Преп. Ефрем Сириец)

*

Когато дойде в нас царството Божие, тогава всичко, което сега преобладава в нас, ще се превърне в нищо, защото тъмнината не търпи присъствието на светлината; няма да остане болест, след като се върне здравето; няма да действат и страстите при появата на безстрастието; бездействена е смъртта, изчезва тлението, когато се възцари в нас животът и ни обхване нетлението.(Св. Григорий Нисийски)

*

Бъдещият живот унищожава не тялото, а прилепените за него тление и смърт. (Св. Йоан Златоуст)

*

Тялото ни няма да има нужда нито от дрехи, нито от завивка, нито от къща, нито от друго нещо подобно. Щом Адам преди престъплението не се е срамувал от голотата си, защото е бил облечен със слава - толкова повече нашите тела, преминали в по-горно и по-добро състояние, от нищо няма да изпитват нужда. (Св. Йоан Златоуст)

*

Тялото вече няма да се бои от тлението, няма да страда от глад, жажда, болести, нито от нещастни случаи, защото там е надеждно спокойствие и пълна безопасност на живота; там е друга слава - небесна; и тамошната радост не ще има недостатък.(Св. Йоан Златоуст)

*

Ако ние няма да се наслаждаваме на вечния живот, справедливо за нас ще кажат: по-добре да не бяха се раждали. Защо ли живеем? (Св. Йоан Златоуст)

*

Ако настоящият живот е толкова желан, то какво да кажем за онзи, където няма ни болест, ни печал, ни въздишка? Там вече не е нужно да се боим от смъртта, нито да се страхуваме да не загубим тамошните блага. (Св. Йоан Златоуст)

*

Искаш да наследиш вечен живот, а казваш: как ще презра настоящия? Нима може да бъдат сравнявани? Искаш да получиш царска дреха, а казваш: как ще презра дрипите? Очакваш, че ще те въведат в царските палати, а казваш: как ще презра бедната колиба? Наистина, ние сме си виновни за всичко, защото не искаме макар и малко да се насилим. (Св. Йоан Златоуст)

(Из "Духовни бисери")