Молитва към свети Лука Войно-Ясенецки

от Пътят на отците

О всеблажени изповедниче, светителю отче наш Луко, велики угодниче Христов. С умиление прекланяме колената на сърцата си и припадайки пред раката с твоите многопочитани и многоцелебни мощи, като деца баща си всеусърдно те молим: чуй нас грешните и принеси молитвата ни на Милостивия и Човеколюбив Бог, пред Когото ти сега предстоиш в радостта на светиите и с лика на ангелите. Вярваме, че ни обичаш със същата любов, с която си възлюбил всички свои ближни, докато си бил на земята.

Изпроси от Христос нашия Бог да утвърди Своите чеда в духа на правата вяра и благочестие: на пастирите да даде ревност и грижа за спасението на поверените им люде – православно вярващите да пазят, слабите и немощните във вярата да укрепват, незнаещите да наставляват, противящите се да изобличават. Дай на всички ни дара, който ни е благопотребен, и всичко, що е полезно за временния живот и за вечното спасение: на градовете ни – утвърждаване, на земята – плодородие, а на всички – избавление от глад и пагуба. На скърбящите дарувай утеха, на болните – изцеление, на заблудилите си – да се възвърнат на пътя на истината, на родителите – благословение, на децата – в страха Господен да се възпитават и учат, на сираците и нищите – помощ и защита.

Дай на всички нас твоето архипастирско благословение, та като имаме такова молитвено ходатайство, да се избавим от козните на лукавия и да избегнем всякакви вражди и неуредици, ереси и разколи.

Настави ни на пътя, водещ в селенията на праведните, и моли за нас всесилния Бог, та във вечния живот да се удостоим заедно с теб да славим непрестанно Единосъщната и Неразделна Троица, Отец и Син и Свети Дух.

Амин.

 

превод от руски: Ловчанска Света Митрополия