Защо в акатистите непрекъснато се повтаря думата „радуйся“

от йером. Иов Гумеров

Като жанр в християнската химнография акатиста (гр. акатистос, а – частица за отрицание, kathizein – стоя, буквално – неседален) се отличава не само по построение, но и по особеното радостно настроение. Това се обяснява с реалните обстоятелства при, които е създаден първия акатист - той е посветен на Майката Божия.

През 626 година Константинопол бил обкръжен по суша и море от персите и аварите. Положението било безнадеждно! Тогава Св. Богородица явила своята чудесна помощ и градът бил спасен. В благодарност на това велико събитие бил установен празника Похвала на Пресвета Богородица. Думата „радуйся“, която се повтаря многократно в акатиста е взета от св. Евангелие. Така архангел Гавриил е приветствал Св. Богородица, когато и е благовестил, че тя ще роди предсказания в свещените книги Месия. „Радвай се благодатна! Господ е с тебе, благословена си ти между жените“ (Лук. 1:28). Акатистите посветени на светиите, са създадени по образец на първия акатист, в тях също се съдържа повтарящия се призив „радуйся “. Основание за това също се намира в св,Евангелие. Светиите, чрез подвига на вярата са се удостоили с тая награда, за която говори Спасителя в блаженствата: „Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата би на небесата“ (Мат. 5:12).

Според св. Предание акатиста на Св. Богородица е написан от гръцкия дякон Георги Писидийки. Първоначално службата се е извършвала само в храма във Влахерна Константинопол, където се намирал чудоворния образ на св. Богородица “Одигитрия“, а също пояса и ризата на Божията Майка. През IX век празника Похвала на св. Богородица бил добавен в типицците на Студийския манастир и манастира посветен на преп. Сава Освещений, а от тук попаднал и в Постния триод, според който отслужваме Богородичния акатист в събота на петата неделя от Великия пост. Така този особен празник станал общ за цялата Православна църква.

Освен през събота на петата неделя от Великия пост, акатисти в чест на Спасителя, Божията Майка и светиите е прието да се четат във време на пост, когато християните трябва сугубо да се молят за опрощаване на своите грехове. Към акатистите по-често се обръщаме в моменти на особено радостно и благодарствено настроение или когато е нужно да изпросим от Бога и Божията Майка помощ и закрила в трудни обстоятелства.

иеромон. Иов Гумеров

pravoslavie.ru