Свидетелство на старец Паисий Светогорец за един многодетен баща

от vbfczAmivepelmDA

Откъс от проповед на Ловчански Митрополит Гавриил

starec Paisii deca th

При друг случай аз останах при мой приятел в Атина и той ме помоли да се срещна с един многодетен баща, но само преди изгрев, защото в друго време той нямаше възможност. Дойде този човек – радостен и непрестанно славословеше Бога. Той имаше много смирение и простосърдечие и ме помоли да се моля за неговото семейство. Този брат беше на 38 години и имаше 7 деца. Децата, той с жена си плюс неговите родители – всичко единадесет души. Всички те се помещавали в една стая.

С присъщото му простосърдечие той разказваше: „Когато стоим прави, ние се събираме в стаята всички, но когато лягаме да спим, мястото не стига – тясно е. Но сега, Слава Богу, направихме навес за кухнята и стана по-леко. Все пак, отче, ние имаме и покрив над главата – а има други, които и въобще живеят под открито небе“. Той работеше в Пирея (гладел дрехи), а живееше в Атина и за да стигне навреме на работа, излизал от къщи по тъмно. От дългото стоене на крака имаше разширени вени, което му причиняваше болки. Но голямата му любов към семейството го е карала да забравя за болестите. Освен това, той се укоряваше, че не върши подобаващи за един християнин добри дела, и не можеше да се нахвали със своята жена за това, че тя върши добри дела, грижи се не само за децата, но и за свекъра и свекървата, пере живеещите в съседство стари хора, помага им в домакинствата, даже им „готви супичка“. Лицето на този добър човек светеше от Божията благодат. Той имаше в себе си Христос и беше изпълнен с радост. И стаята, в която те живеели, е била също изпълнена с райска радост. Тези, които нямат в себе си Христос, са изпълнени от тревоги. Те няма да се съберат и в 11 стаи даже и двама, тогава когато тука единадесет души с Христос се събрали в една.

Колкото и много място да имат хората – даже и духовни – на тях пак няма да им стигне мястото, защото в тях самите не е стигнало място за Христос, защото Той не се е побрал в тях изцяло.

превод: Ловчански Митрополит Гавриил

(старец Паисий светогорец, слова, том І, стр. 175-176 – издание на руски език).