Свeти Лука Войно-Ясенецки: Пазете се от духовната мръсотия

от Предание БГ

Хората чистят себе си, грижат се за чистотата на дрехите, опитват се да заобиколят всеки човек, който може да ги омърси. Не искаме да се допираме до нечистотии, иначе самите ние ставаме нечисти.

Така и християните трябва да пазят чистотата на сърцето, като стоят настрана от онези, които са пълни с духовна мръсотия. Не се смесвайте с тълпата на нечестивите хора, избягвайте ги, за да не се заразите с духовна смрад, търсете общуване с хора, които са чисти, благородни и праведни пред Бога. Те са много малко, но те са до всеки от нас. Прилепете се за тях със сърцето си ... Отидете там, където е чисто, добро, светло; Не отивайте на тези забавления и спектакли, които мръсната тълпа жадува толкова много, крещейки с диви викове на възторг, като приветстват онези, които не заслужават поздрав. Бойте от срещи, които са опасни за душата!

Пазете се от онези, които могат да станат причина за вашето грехопадение. Помислете какъв отговор ще дадете пред Бога, ако вие сами не страните от духовната мръсотия и недейте подлага децата си на това. В края на краищата, само чрез придобиване на чистота, можем да се надяваме да влезем в Божието царство. Пазете се да не се оскверните от света, пазете децата си от всякакво оскверняване с нечистотата и мерзостта на този свят ... Амин.