Св. Юстин Попович: За причините да изучаваме Библията

от Предание БГ

Биографията на всеки човек – на всекиго без изключение – се намира в Библията. В нея всеки един от нас може да намери себе си цялостно и детайлно описан; всичките добродетели и пороци, които имате, или може да имате и които не може да имате.

В нея ще откриете пътищата, по които вашата душа, както и тази на всеки друг, може да поеме по пътя от греха към безгрешието; като и цялата пътека, водеща човека към Бога и тази, водеща към сатаната. Ще откриете начините, чрез които можете да се освободите от греха. Накратко, ще намерите пълната история на греха и порочността, както и цялата история на добродетелта и праведниците.

Ако сте скръбни, в Библията ще намерите утеха; тъжни ли сте – ще откриете радост; гневни ли сте – спокойствие; ако ви нападне похот – въздържание; ако не ви достига разум – мъдрост; ако сте лоши – доброта; ако сте престъпник – милост и праведност; ако мразите ближния си – любов.

Ще намерите лек за всички ваши пороци и слабости, както и поддръжка и развитие за всяка добродетел и достойнство. Ако сте добри, Библията ще ви научи как да станете по-добри и съвършени; ако сте мили; ще ви научи на ангелоподобна нежност; ако сте надарени с ум, ще ви научи на мъдрост.

Ако сте ценители на литературата, красотата и музиката, няма нищо по-прекрасно или по-въздействащо от написаното в книгите на Йов, Соломон, Давид, Йоан Богослов и апостол Павел. Тук музиката – ангелската музика на вечната Божия истина – е облечена в човешко слово.

Колкото повече човек чете и изучава Библията, толкова повече причини намира да я изучава възможно най-често. Според св. Йоан Златоуст, тя е подобна на ароматно растение, което колкото повече го търкаш, благоухае все по-силно.