Архим. Емилиан от Симонопетра: Духовният живот ни се дава от Светия Дух

от Предание БГ

Основното условие за воденето на духовен живот е да разберем, че оставени сами на себе си, ние не можем да направим абсолютно нищо. Без значение колко усилено опитваме, духовният живот е нещо, което ни се дава от някой друг.И този „някой друг“ е Божият Дух, Утешителят, „Съкровището на благата и Подателят на живота“, съкровищницата, от която идват всички богатства на духовния живот, източникът, от който духовният живот извира и излива даровете си.


Разбира се, понякога се объркваме и мислим, че да си духовен означава да бъдеш „добър човек“: да не крадеш, да не убиваш, да не посещаваш лоши места или да бъдеш в лоша компания, да ходиш на църква в неделя, да четеш духовни книги и т.н. Ала не, това не е духовният живот.

Духовната личност, истинският християнин е някой, който е посветил целият си живот на Бога.

Първоначално със своето кръщение, а сетне в сърцето си, този човек дава обет пред Господ да живее за Бога и да остане с Него завинаги.

Духовният човек е състезател в живота, който се отличава от тълпата и бяга с цялата скорост на душата си към небесата.

Духовният човек е онзи, който със светещи очи се втурва напред, като посоката му е към райските селения. Той не е „добър човек“.

Духовният човек знае, че за да успее, са му нужни силни криле: крилете на Светия Дух.

Духовният човек поради това трябва да направи всичко възможно да привлече, да спечели Духа Божий, защото единствено Светият Дух, Самият Бог има даровете на духовния живот. Според св. Григорий Нисийски, „раздаването на царските дарове“ на Светия Дух се случва в Църквата чрез Тайнствата.