Винаги съм знаела, че има сили, които са отвъд нашия контрол - ч.2

от Предание БГ

Интервю на отец Георги Максимов с Елена Смирнова, бивша вещица (Част първа можете да прочетете тук)

Елена Смирнова : Също като болкоуспокояващите - тези хапчета помагат срещу болката известно време, но не лекуват самата болест. Същото се отнася и за книгите с позитивна психология, Фен шуй и т.н... Чела съм ги всичките. След като прочетeш всички тези книги, за известно време си вдъхновен, но сетне имаш нужда да прочетеш книгата отново, защо все още не се чувстваш добре вътре в себе си. Изпадаш в състояние на духовна заблуда. Едва по-късно осъзнах, че благодатта и състоянието на духовна измама са две напълно различни неща. Божията благодат ти дава спокойствие, мир, тишина и здрав разум. Когато си в състояние на духовна измама, чувстваш се вътрешно разтревожен и искаш да извършиш някои безсрамни дела, сякаш в теб се случва някакъв вътрешен взрив. Усещаш се все едно си бог. Всички тези книги казват на хората да бъдат като богове,  че нямат нужда от каквато и да е църква. И така аз продължавах с всичко това.

Най-лошото от всичко бе, че хората започнаха да ме карат да им гледам бъдещето и да им правя хороскопи. Приятел ме препоръчал на друг човек и така нататък... Видях, че имам талант и така реших да открия свой собствен бизнес, свързан с ясновидството. Макар че трябва да призная, че се чувствах зле след като предричах бъдещето. Често изхвърлях картите, но после отивах и си купувах нови. Бе нещо подобно на пристрастяване. Гледах на картите преди да направя каквото и да е, например преди да започна нова работа. Картите винаги вещаеха нещо лошо и се чувствах разтревожена. Чаках нещо лошо да се случи и в крайна сметка така и ставаше. Когато маг призовава дух да ти гледа на карти, започваш да мислиш за предсказанието и събираш фактите, които го потвърждават. Разбрах този механизъм след известно време. Например, на някое момиче му казват, че ще срещне рус момък, тя започва да се оглежда единствено за руси мъже. В крайна сметка, тя среща рус мъж и започва да вярва, че предсказанието се е сбъднало. Вземете например позитивната психология: ако човек е вътрешно спокоен, по-вероятно е да прави добри дела. Но това не означава, че вселената ви е откликнала, защото сте били добри и мили. Разбрах това по-късно, но известно време бях в определено лъжливо състояние, като умът ми бе магически ориентиран.

Повратният момент бе през 2012 по време на Рождественските празници. Реших да говоря с духа на Ошо, когото харесвах много по онова време. Мислех да поговоря с него по време на сеанса. Щяхме да гадаем бъдещето с момичетата.

О. Георги: Ами да, защо да четете книгите, като може да разговаряте директно с автора (смее се).

Е.С.: Гадаехме бъдещето и се забавлявахме. Но си рекох, че е време за нещо по-сериозно, тъй като исках да узная истината и да стана по-напреднала вещица. И така призовах духа на Ошо. Помня, че попитах духа: „Кой си ти? Ти ли си Ошо?” А на чинията се изписа ЗЛО. Така се нарече духа. Е, извършихме си гаданията и по-късно всеки се прибра вкъщи. Помня тази нощ много добре. Прибрах се вкъщи и изпитах смразяващ страх, какъвто преди това не бях изпитвала. Не можех да заспя. Намерих църковна свещ, запалих я и започнах да се моля. Трябва да подчертая, че само Иисусовото име, кръстното знамение и православните молитви могат да прогонят злите духове. Другите молитви не действат; знам това със сигурност, защото опитах. Макар да бях забелязала това отдавна, не можех да направя правилния извод. Няколко дни след като Ошо бе казал, че е зъл, с мен настъпи драматична промяна.

Всъщност, бях се насочила към тази промяна от доста време. Спомням си, че сядах и казвах: „Господи, ако те има, покажи Ми се. Чувствам, че се давя във всички тези начинания и че те няма да излезе нищо добро от тях. Но ще продължа да търся.” През онези дни мислих доста. Четях за йога и пътувания до Тибет - последните отблясъци от предишните ми интереси. Трудно е да се откажеш от „любимия” си грях. Започнах да гледам телевизионна програма за спиритизма, където свещеникът обясняваше, че това е грях. Показаха обладани хора; бе плашещо. Тези дни бяха трудни за мен.

На 19 януари 2012, когато се празнува Богоявление(в Русия - бел.прев.), се събудих и осъзнах, че искам да съм православна. Знаех, че ще изхвърля всички книги, които четях до този момент и няма да разговарям с бившите си познати. Щях да прекратя всичко това и ще изучавам единствената истина, защото истината е тук, в православието. Станах, като разсъждавах върху всичко това и го направих веднага. Не знаех дори откъде намерих сили да го сторя. Един свещеник, при когото ходех на изповед, по-късно ми каза: „Вероятно някой се е молил за теб. Доста рядко е човек да се откаже така внезапно.” Подготвих се с усърдие за изповедта си. Помня, че когато започнах да търся в Интернет, щом напишех въпроса си, веднага намирах отговорите. И всички отговори бяха правилни и логически. Бе различно от всички тези езотерични учения, когато търсиш отговори, а нещата стават все по-сложни. Тук всичко започна да се подрежда. Това бе самата Истина. Една вечер попаднах на малка църква в град Череповец. Точно преди да се изповядам ми прилоша. Започнах да се треса, не можех да кажа нищо. Помислих, че ще побягна.

Отец Георги: Разбира се, злите духове искат да попречат на хората, които се обръщат към Бога. Естествено, няма просто да си седят и да гледат как плячката им се изплъзва. Ето защо, не само при вас, но и в много подобни случаи, те се опитват да предотвратят това хората да им избягат. Поради това, не само във вашия случай, но и в много подобни, те се опитват да намерят начин да попречат на хората да им се изплъзнат.

Елена Смирнова: Да, почувствах се много зле, но си помислих, че Ангела ми хранител е наблизо, няма да си тръгна, ще отида на изповед. Помолих се на Ангела-хранител, и лошото усещане се махна. Много съм благодарна на отец Йоан, който прие моята изповед. Той почувства моята болка. Изпълнихме ритуали и молитви за прогонване на сатаната. Помня, че бе трудно да присъствам отначало на службите. Но издържах. Не разбирах нищо, ала се чувствах добре. Тази дума даже не е съвсем точна. В църквата усещах, че мракът отстъпва от душата ми, чувствах се по-добре. Направих своя избор. Бе трудно и все още е - преди всичко се опитвах се отърва от своето магическо ориентирано мислене, така че като видя как някоя птица лети, да не си мисля, че е някаква поличба.

Отец Георги: Всъщност, този начин на мислене е напълно заробващ. Въпреки цялото това говорене за свобода, колкото повече се поддаваш на този начин на мислене, толкова повече се обременяваш с неща като поличби и предсказания. В действителност така усещали нещата древните езичници; те не правели нищо без да бъде извършено гадаене. Всъщност, както казахте, това пречи на хората да бъдат свободни. Първите християни почувствали свободата от всичко това. Мисля, че и вие сте усетили тази свобода, макар че вероятно не е било лесно.

Елена Смирнова: Да, първоначално си мислех, че християните не са свободни, ала се оказа тъкмо обратното. Християнството е религия на много силни и свободни хора и дава на хората силата да се борят с греха. Надявам се да съм преодоляла магическия начин на мислене, към който не искам да се връщам. Изхвърлих всички тези книги. Свещеникът ми каза: „След като си обръщала други хора към всички тези лоши неща, сега трябва да направиш тъкмо обратното.” Наистина, общувах с духове, когато приятелите ми бяха наоколо; давах езотерични книги на разни хора и им предричах бъдещето. След покаянието ми, намерих онлайн няколко момичета, които се занимаваха с подобни неща. Те бяха в беда и някои от тях още си имат неприятности. Сега разбирам, че се отървах лесно. Не мога да кажа, че всичко е напълно отминало; мисля, че това ще е дълъг процес. Всичките ми предишни действия доста повредиха духовната ми имунна система, но поне разбрах, че съм открила това, което търсех. Жалко, че ми отне толкова време и че трябваше да мина през всички тези беди, но съм щастлива, че Бог ми показа пътя към Себе Си. Сега най-важното нещо за мен е да продължа да се движа в тази посока.

На онези, които се боят, че няма да успеят, мога да кажа: „Не се обезсърчавайте, Бог е по-силен от демоните.”

Отец Георги: Знам, че управлявате група във ВКонтакте (популярна руска социална медия - бел.ред.) посветена на това да се решават проблеми, причинени от магията и окултизма и да се помогне на хора, които са пострадали от тях. Защото мнозина са си изпатили, подобно на вас. Основно, това е духовен закон: тези, които по един или друг начин се обръщат към злите духове, никога не получават нещо полезно от тях, тъй като тези духове не са там, за да помагат на хората. Тяхната цел е да вредят на човеците. Може би можете да ни разкажете някоя от историите, които сте чули от тези, които са се занимавали с окултизъм, да обясните какво се случва с тези, които продължават със своя интерес към окултното, както и с тези, които се отказват и се обръщат към Бога с покаяние?

Е.С.: Групата ни се нарича „Пазете се от окултизма и сектите”. Първо бяхме две - едно момиче на име Евгения и аз. Тя се бе занимавала повече с окултизъм от мен; минала бе през различни инициации и е живяла в един от ашрамите на Ошо. Нейната ситуация бе по-сериозна. Сега не е добре и не може да работи. Но още по-зле е положението с онези, които не са се покаяли. Знам за множество последователи на Ошо и други езотерични учения, които свършиха зле. При това, искам да използвам тази възможност да кажа на хората, занимавали се с магия, че не бива да се боят от демоните, които още ги навестяват нощем и ги плашат. Бог е по-силен от демоните. Някои хора си казват, че всичко е изгубено и че няма да могат да се променят. Те не трябва да се отказват.

Когато започнахме нашата група, първоначално имаше много негативни реакции спрямо нас. Все още не знам как да накарам някои окултисти да видят светлика на вярата. Трябва да им разказваме плашещи истории, а не просто да им казваме: "Почувствах се зле след като гадаех някому.” Описваме усещанията подробно и това кара някои хора да се замислят. Понякога хората ми казват: "Да, и аз предрекох на някого бъдещето и имах подобни сънища след това. Вероятно трябва да спра да го правя.” След като прочетат нашите истории, някои хора, които разбират колко са вредни гадаенето и окултизма не само се отказват от тях, но вземат първо Причастие и стават вярващи. Знаете ли, скоро след покаянието ми, описах живота си подробно и сега, три години по-късно, когато го прочетох наново, за да се подготвя за това интервю, ми се стори, че написаното не се отнася за мен. Даже не си спомнях някои от нещата, които ми се бяха случили. Мисля, че това е нещо хубаво. 

Отец Георги: Разбира се. Бог ви е помогнал да се освободите от всичко това. Всъщност, вие сте започнали нов живот.  Хубаво е, че миналото не ви контролира дори чрез спомените.

Е.С.: Говорим различни езици с тези, които още се занимават с окултизъм. Мисля, че се чувстват зле, поглеждат ни и си мислят: „Луди християни. Защо ходите на църква?” Мнозина смятат, че Църквата е пълна с лоши хора с качулки и дълги наметала, които не ти позволяват да се усмихнеш и засмееш.

Отец Георги: Тези стереотипи се поддържат понякога от анти-църковни сили, а понякога направо от зли духовни сили.

Е.С.: Но истината е, че хората не желаят да се покаят, защото в Църквата се налага да работиш върху себе си, да контролираш страстите си, да ги осъзнаеш и да се бориш с тях. С ум, ориентиран към магическото, всичко е наопаки, а хората дирят щастие без да поработят върху себе си. Но не виждам да са щастливи. Виждам някаква екстатичност и измама. Не съм чувала някой да е станал милионер, след като е потъркал банкнотата някъде или пък е спазил някакви други суеверия... но хората наистина вярват в тези суеверия. Те са сигурни, че пращат сигнали ва вселената и някой ден желанията им ще се сбъднат. Преди спорех с много хора, но сега съм вече по-внимателна, защото понякога се гневя и почвам да браня по-скоро себе си, а не истината. А това не е приятно Богу. Естествено, ще продължа да се боря против окултизма, най-малкото сред моите приятели. Мнозина не повярваха, че съм станала православна. Мислеха, че това е някаква прищявка и ще отмине след няколко месеца. Но това е е каприз, това е моят живот. Това е истината.

Отец Георги: Моят близък приятел отец Даниил Сисоев работеше в Центъра „Св. Йоан Кронщадски” в продължение на много години. Мнозина, които бяха пострадали след общение със злите духове, окултисти, гадатели и магьосници ходеха в този център. Опирайки се на много наблюдения, отец Даниил направи следното заключение: ако се обърнеш към злите духове с молба за нечие здраве, този човек може да се почувства по-добре след някои магически ритуали, но това подобрение ще трае до момента, в който този човек каже някому за това, за да го въвлече в процеса. След това той или тя започва да се чувства зле, понякога дори по-зле от първоначалното си състояние. Помня следния пример, който той даваше: една жена, чийто син имал проблем с пиенето, помолила една старица да го омагьоса, за да го накара да спре алкохола. В резултат на това, той спрял пиенето, но станал много агресивен, биел майка си и най-накрая се самоубил. Това е просто илюстрация на факта, че злите духове не помагат от човеколюбие. Всеки контакт с тях вреди на човека духовно. Както споменах по-рано, хората могат да станат бесновати. Господ ни брани, но често хората стават обладани особено след като се забъркат в подобни неща или поискат от злите духове помощ. За съжаление, хората подценяват опасността. Щом чуят, че църквата има много отрицателно отношение към вещерството и екстрасензорните преживявания, те си мислят, че това се дължи на факта, че свещениците не искат друг да им се бърка в работите. Понякога хората си съчиняват някакви глупави идеи, за да си обяснят предупрежденията на Църквата. Ние обаче предупреждаваме за тази опасност , тъй като знаем за хора, които са дошли при нас увредени от подобни преживявания. Много от тях са наранени толкова лошо, че отнема години, за да се възстановят.

Е.С.: Дори да участваш съвсем малко, ще пострадаш. Понякога хората казват: "Е, гледаха ми един път, няма нищо нередно в това, нали?” Трябва да накараме хората да разберат някак, че дори един път е твърде много. Става абсурдно - веднъж прочетох в Интернет, че хората гадаят бъдещето през Рождественските празници, тъй като Бог е толкова щастлив, че Неговият син е роден, така че позволява на демоните са ходят по земята и да дават на хората информация. Поради това се предполага, че няма нищо нередно да гадаеш през този период и че това не е грях.

Отец Георги: Това е, разбира се, пълна глупост. Всъщност, всичко е доста просто. Ако ни потрябва помощ от Бог, можем да се помолим на самия Бог. Не ни трябват каквито и да са карти или пък нечий дух... но когато хората се обърнат към други сили, а не към Господ, това става очевидно. Това са силите, които се борят с Бога и тъй като Бог е източникът на благата, ясно е, че тези сили, независимо за какви се представят, могат само да увредят хората.

Благодаря ви много за подкрепата, Елена Николаевна. Бог да бъде с вас!

orthochristian.com