В Москва почетоха паметта на митрополит Питирим (Нечаев)

от vbfczAmivepelmDA

На 4 ноември 2012 г. в Залата за църковни събрания на катедралния храм Христос Спасител в Москва се състоя вечер, посветена на паметта на Волоколамския и Юревски митрополит Питирим (Нечаев; 08.01.1926 - 04.11.2003) - това съобщава официалния сайт на Московската Патриаршия.

"Спомняме си го като човек, който водеше много напрегнат духовен живот, това беше главното в неговото съществуване, главното в неговата мисия на земята - каза, откривайки вечерта, замeстник председателя на Парламента на РФ Людмила Швецова."

Митрополит Питирим в продължение на 30 години е възглавявал Издателския отдел на Московската Патриаршия. Под неговото ръководство издателската дейност на Църквата е възлязла на нов връх. 

Отпечатани са били не само Свещеното Писание, богослужбена литература, православен църковен календар, но и книги на духовно-просветна и богословска тематика. Били са издадени и пълните 24 тома на богослужебните Минеи по актуализиран и допълнен църковен календар, а така също осем томното издание на "Настолна книга за свещенослужетиля". Излизали са от печат и книги за задграничните читатели на чуждестранни езици. В продължение на три десетилетия митрополит Питирим е ръководил Журнала на Московската Патриаршия, а през ноември 1971 г. е била създадена 

английската редакция на ЖМП. По време на неговото ръководство на Издателския отдел на бял свят са излезли повече от 30 църковни документални филми.

На участниците във възпоминателната вечер са били представени уникални видео кадри от документални филми за владика Питирим. В концерта са участвали детски ансамбъл "Отрада" към Черноостровския манастир "Св. Николай", мъжкия хор на манастира "Св. Даниил", камерния оркестър на Московската консерватория и др.