15 хиляди поклонници взеха участие при пренасянето на мощите на преподобния Юстин Попович

от vbfczAmivepelmDA

abba Justin 1

Раката с мощите на св. Юстин Попович беше тържествено поставена в новата църква на девическия манастир Челие в Сърбия - съобщава agionoros.ru, позовавайки се на пресслужбата на Сръбската Православна Църква.

По информация на Сръбската Православна Църква на тържествата в Челийския манастир, чийто духовник преподобният Юстин Попович е бил в продължение на повече от 30 години, през изминалите почивни дни са дошли църковни делегации и обикновени вярващи от Русия, Гърция, Грузия, Румъния, Кипър, Швейцария, Германия, Черна Гора, САЩ и други страни, а така също и от Света Гора Атон.

Божествената Литургия бе отслужена от сръбският патриарх Ириней в съслужение с 20 епископи - представители на поместните Православни Църкви, а така също свещенослужители и дякони.

abba Justin 2

Църквата, в която ще се намират мощите на светеца, е била построена в съответствие с неговото завещание и по неговите собствени чертежи със средствата от продажбата на многочислените му книги, преведени на десетки езици.

"Поразен от числото на вярващите и официалните лица, стекли се по този повод в манастира Челие, патриарх Ириней охарактеризира пренасянето на мощите на авва Юстин като събитие от вселенски мащаб за Църквата" - се отбелязва в съобщението.