Обобщение на срещата на предстоятелите на Поместните православни църкви

от vbfczAmivepelmDA

sobor

В първата неделя на Великия пост – Неделя Православна, предстоятелите на поместните Православни църкви, които на 6 март се бяха събрали в Цариград на работна среща във връзка със свикването и провеждането на всеправославен събор, отслужиха Св. Литургия в Катедралния храм "Св. Георги Победоносец" , намиращ се в резиденцията на Цариградския патриарх.

Утринната служба бе възглавена от Сръбския Патриарх Ириней.

Божествената Св. Литургия бе отслужена от Светейшия Вселенски Патриарх Вартоломей, Блажения Патриарх Александрийски и на цяла Африка Теодор II, Блажения Патриарх на Иерусалим и на цяла Палестина Теофил III, Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил, Светейшия и Блажен Патриарх на Грузия Илия II, Светейшия Сръбски Патриарх Ириней, Блажения Румънски Патриарх Даниил, Светейшия Български Патриарх Неофит, Блажения Архиепископ на Нова Юстиниана и целия Кипър Хризостом II, Блажения Архиепископ на Атина и цяла Елада Йероним, Блажения Архиепископ на Тирана и цяла Албания Анастасий, Блажения Митрополит на Варшава и цяла Полша Сава.

В храма молитвено присъстваха йерарси от поместните Православни църкви, свещенослужители, много вярващи. В числото на молещите се по време на богослужението бяха българският цар Симеон II, извънредният и пълномощен посланик на посолството на Русия в Турция А. Г. Карлов, представители на руския дипломатически корпус.
По време на богослужението бяха произнесени молитвословия на гръцки, църковнославянски, грузински, сръбски, арабски, румънски и албански език.

След четенето на Евангелието бе прочетено Посланието от събранието на предстоятелите на Поместните Православни църкви, подписано от всички първойерарси участвали в срещата.
Участниците в събранието взеха решения по редица въпроси свързани с бъдещото свикване на Великия всеправославен събор. Беше утвърден принципът на консенсус при приемането на всички решения както по време на Събора, така и по време на различните етапи от неговата подготовка.

Всеправославният събор ще бъде председателстван от Вселенския Патриарх, а неговите събратя предстоятелите на Православните автокефални църкви ще стоят отдясно и отляво на него. Всяка автокефална църква на Събора ще бъде представлявана от своя предстоятел и не повече от 24 архиерея, а църквите, които имат по-малко от 24 архиереи, ще се представляват от предстоятеля и всички архиереи. Всяка автокефална църква ще има един глас.

Участниците в събранието взеха решение за създаването на специална Междуправославна комисия, в състава на която да участват един архиерей и един съветник от всяка автокефална църква. Комисията ще започне своята работа през септември 2014 година и ще завърши до Великден 2015 година. Нейната задача ще се състои в това да прегледа документите, подготвени в предсъборния процес, а също и да редактира текстовете там, където е необходимо на вече приети документи, касаещи такива въпроси, като деня на Всеправославния събор, календарния въпрос, препятствията към брака, значението на поста и неговото спазване в условията на съвременността.

В първата половина на 2015 година бе прието да се събере Предсъборно всеправославно събрание, за да може заедно с всички прегледани документи да бъде приет и текстът на документа «Автономията в Православните църкви и реда за нейното приемане», проекта на който бе съставен от Междуправославната подготвителна комисия през декември 2009 година.

Великият всеправославен събор ще бъде свикан от Вселенския Патриарх в Цариград през 2016 година, ако през това време не възникнат непредвидени обстоятелства, които да възпрепятстват свикването му.
Освен това, към края на събранието бе внесено решение за промяна на географските граници на основаните в Северна и Южна Америка епископии; в Канада ще е нужно учредяването на отделна архиепископия, а в другите страни, освен САЩ, ще бъдат включени в епископия Южна Америка. Така на континента ще действат три епископии – на Канада, САЩ и Латинска Америка.
След края на Св. Литургия в Катедралния храм «Св. Георги Победоносец» бе отслужена лития за всички починали предстоятели и всички подвизавали се за Св. Православие.