Освободиха сирийските монахини от манастира на Св. Текла

от vbfczAmivepelmDA

monahini Siria

Освободените монахини от манастира на светата равноапостолна Текла (в древна Мааюля са преминали днес през КПП Дждейда-Ябус на сирийско-ливанската граница. Те бяха посрещнати през нощните часове от митрополит Лука от Антиохийската православна църква заедно с многоброен народ.

Игуменката Пелагия е съобщила, че всичките 16 сестри, заловени в Мааюля, са освободени и не са пострадали в хода на операцията, продължила девет часа. "Ужасно сме уморени и след като си починем, ще отговорим на въпросите ви", - обеща тя пред журналистите. На свой ред митрополит Лука съобщи, че на 10 март в катедралния събор в Дамаск ще се състои благодарствен молебен по случай спасението на монахините, държани в плен почти 100 дни.

Според сведения на телеканала "Ал-Маядин" сирийските власти са пуснали от затвора съпругата на един от лидерите на екстремистката групировка "Джебхат ан-нусра". Тя е била предадена заедно с четири деца в ливанския пограничен град Ерсал.

След този жест на "добра воля" монахините са били предадени на катарските и ливански посредници. Съгласно условието на сделката, властите трябва да пуснат повече от 150 затворника, свързани с въоръжената опозиция.

Както заяви пред журналистите шефът на ливанската спецслужба Абас Ибрахим, не спират усилията за изваждането от плен на двамата митрополити, заловени през април миналата година в Алепо.

източник: sedmitza.ru