Украйнските разколници се опитват да превземат Почаевската Лавра

от vbfczAmivepelmDA

pochaevskaya-lavra2

КИЕВ. Руски информационни агенции във вторник разпространиха информация за два инцидента с участие на представители на непризнатата в православния свят „Украйнска православна църква Киевски патриархат". Едното съобщение дошло от знаменития православен манастир в Западна Украйна – Успенската Почаевска лавра, намираща се под юрисдикцията на Украйнската православна църква Московски патриархат, другото от град Сума.

По информация на ИТАР-ТАСС, входът на Почаевската лавра бил блокиран във вторник от „разколници", които не допускат нито един поклонник да влезе в манастира. Монасите се опасяват от опити за кражба на светини, съобщил по телефона служител на манастира.
„Около обяд пред лаврата спряхя шест автобуса, от които слязоха хора, представящи себе си за представители на Киевския патриархат. В момента те са блокирали входа на манастира и не допускат вътре поклонниците. Вярващите са силно разтревожени" – пояснява манастирсият служител.

„Отначало те предприеха опит да проникнат в лаврата, но ние се уплашихме да допуснем вътре такава голяма тълпа агресивно настроени хора и затворихме вратите. Сега разколниците извършват своите молитви около автобусите си, а ние се молим вътре в манастира" – добавил той.

Служителят също разказал, че вярващи от Волинската област в момента се стичат към манастира. „Хората от областта са силно развълнувани от това, което се свучва около манастира, те са готови да защитават своята светиня – Почаевската лавра, но се молят и се надяват да не се повторят събитията от 90-те години" – коментира ситуацията прессекретаря на Волнската епархия Валентин Марчук.