Обръщение на руския патриарх Кирил по повод събитията в Украйна

от vbfczAmivepelmDA

patriarch kiril thВсечестни архипастири и пастири, скъпи братя и сестри – църковни чада!

С вълнение, с болка и тревога следих и следя събитията в Киев и в другите градове на Украйна. Киев – рожденото място на велика православна цивилизация обединила народите на Светата Рус. Киев – града на купела на Кръщението, 1025-тата годишнина, от което ние заедно със всички поместни православни църкви празнувахме неотдавна. За мен Киев е особен, скъп град, където аз често пребивавам, град, който обичам и добре познавам. Непоносимо болно е да слушам известията за многото жертви в това свято място, за стотиците ранени, за вълненията в различните области на Украйна.

Цялата наша многонационална Църква се моли горещо за мир в земята на Украйна, за прекратяване на гражданските разпри. Нашите братя и сестри от Украйна днес преживяват едни от най-драматичните моменти на своята история. От това, което се случва зависи по-нататъшната съдба на украинския народ. За сега, слава Богу, сценария за гражданска война е преустановен. Но такъв сценарий все още е възможен. Това би могло да стане, ако Господ допусне, хората да отстъпят от нравствените заповеди, дадени от Бога и от християнското наследство на Украйна, ако жителите на Украйна се отрекат от уважението към себе си, един към друг и към закона.

Бих искал да благодаря на онези представители на украинския епископат и духовенство, които измежду призивите и лозунгите от най-различно естество, намериха сили в себе си последователно да призовават противоборстващите се към мир и братолюбие; тези, които твърдо отстояват правото на украинците да живеят в съгласие със своята вяра и благочестие, както и за запазването на традиционните за Украйна нравствени и религиозни ценности, източник на които се явява киевския купел на Кръщението, който определи цивилизованото развитие на всички народи от Светата Рус.

С цяло сърце оплаквам умрелите, състрадавам с техните близки, съпреживявам с ранените, моля пастирите и чадата на Руската Православна Църква да отправят молитви към Господа Иисуса Христа и Неговата Пречиста Майка. Да се помолим за упокоение на загиналите наши братя и сестри, за изцеление на ранените и болните, за умирение на ожесточените сърца, за прекратяване раздора и смутовете в Украйна, за това Господ да изпрати на всички нас дух на любов, мир, прошка и братолюбие в Христа!

+КИРИЛЛ, ПАТРИАРХ МОСКОВСКИ И НА ЦЯЛО РУСИЯ