Пирейският митрополит Серафим заплаши с отлъчване от Църквата, всички политици, застъпващи се за признаването на еднополовите "бракове" в Гърция

от vbfczAmivepelmDA

mitropolit seraphim

Един от най-влиятелните православни йерарси в Гърция предупреди законодателите на своята страна, че рискуват да "изпитат Божия гняв и да бъдат отлъчени от Църквата", ако гласуват за узаконяване на еднополовите партньорства в Гръцката държава, предава британският вестник "The Guardian".

В писмо, критикуващо хомосексуализма, митрполит Серафим моли заместник премиера на страната Евангелос Венизелос да не "поощрява хомосексуалните съюзи". "Аз Ви умолявам от цялото си сърце да не продължавате в тази посока", - се обърнал в писмо към политика гръцкият архиерей.

"Вие ще откажете благословението на справедливия Бог, Чиято помощ и защита е ежедневна потребност, както за всеки от нас лично, така и за цялата нация, особено в това критично за страната ни време", - подчертал в своето послание митрополит Серафим.

Миналата седмица 57 годишният митрополит, известен в Еладската църква със своите резки заявления по редица политически въпроси, заплаши с отлъчване всеки член на Гръцкия парламент, който поддържа гражданските съюзи между хомосексуалистите, след като Европейският съд по правата на човека осъди отказа на властите на страната да легализират еднополовите съюзи.

"За Светите Отци хомосексуализмът е най-отвратителния и гнусен грях", - написал митрополит Серафим в своето 9 странично послание, побликувано миналата седмица. „Такива отношения се явяват оскърбление на Бога и човека, те са противоестествено отклонение".

Между другото, само преди няколко дни съдът в Страстбург постанови, че Атина нарушава Европейската конвенция по правата на човека. Гърция прие закон признаващ гражданските съюзи между хетеросексуални, но остава единствената страна-член на ЕС, освен Литва, която отказва да разреши това право на хомосексуалистите.

Евангелос Венизелос, член на социалистическата партия Пасок, влизаща в коалиция, в която доминират консерваторите, обещал да получи признаване на законодателството, признаващо еднополовите партньорства, след като консерваторите отказали да подкрепят съответните поправки в антирасисткия законопроект , внесен в гръцкия парламент.

Св. Синод на Еладската църква обяви, че в близко време ще се събере за да обсъди проблема с легализацията на закона, признаващ содомитските партньорства. „Нашата гледна точка е известна", - каза представителя на Синода отец Тимотей – „ние сме против това". Очаква се също Синода назидателно да разгледа делата на няколко клирици, обвинени в хомосексуално поведение.