Убитият мъж в катедралния храм в Южно-Сахалинск е закрил с гърдите си други енориаши, спасявайки живота им се вижда от камерите за видеонаблюдение

от vbfczAmivepelmDA

sahalinsk 3

Установена е личността на втория човек, който беше убит на 9 февруари в катедралния храма на Южно-Сахалинск.

Това е Владимир Викторович Запорожец, роден през 1979 г. Както съобщават очевидци, той се е намирал извън храма, когато е започнала стрелбата. След като чул изстрелите, Владимир се втурнал вътре. От записа на камерите за видео наблюдение се вижда, че той по всякакъв начин се старае да спре стрелящия, увещавал го, махал с ръце. След като получил няколко изстрела в краката, Владимир отново станал и се отправил към покушителя в опит да предотврати стрелбата, но отново бил застрелян – в гърдите и в главата. От получените рани мъжът е починал на място, като е задържал върху себе си четири изстрела, запазвайки по този начин четири живота.

monahinia LjudmilaДругият загинал, монахиня Людмила, по време на инцидента е имала възможност да избяга от храма, но останал в църковната лавка и успяла да позвъни на дежурния на духовно-просветния център, който се намирал на територията на храма.

„Сътрудниците на правоохранителните органи отбелязват мъжеството на майка Людмила: пред дулото на оръжието тя даже не си закрила лицето с ръце. Монахинята била застреляна от упор", - разказва ръководителят на отдела.

Вчера бе извършен чинът на малкото освещение на храма, а след това беше отслужена св. Литургия и панихида за убитите.

източник: sedmitza.ru

(на снимката архиепископът на Южно-Сахалинск Тихон и монахиня Людмила)