Духовното завещание на о. Йоан Крестянкин

от vbfczAmivepelmDA

157867Днес се навършват 8 години от преставянето в Господа на приснопаметния старец о. Йоан Крестянкин. Публикуваме духовното му завещание като спомен за него и неговото служение:

Драги мои, родни и близки! Денят на моя живот се приближи към своя залез. Вече два пъти бях известяван за това. За първи път преди десет години - но нечии молитви преклониха Господа на милост и продължиха пребиваването ми в долината на земния живот. На 2 декември 2004 г. с очите си видях, че съм преплувал реката на своя живот и стоя в преддверието на вечността. И в израз на благодарност към Бога и Светата Майка Църква, а най-вече като свидетелство за това, че Божият Промисъл ни води по жизнения път, оставям тези кратки редове като огледало, отразяващо тази очевидна истина.

Моите разнородни епизодични повествования записвах от 1981 год. И това не бяха разкази за мен, но илюстрации на някои жизнени ситуации. Сега, когато тази шарена черга е вече завършена и аз отново я разгърнах и запрелиствах своя живот, връщайки се в миналото, сам се умилих, виждайки богатството на Божията милост към мен, бедния и грешен човек. И на прага на новия живот стоя с трепетно сърце в очакване на срещата с моя Господ, среща, към която душата ми се стремеше цял живот. А на вас, като молба за молитвен спомен за мен, оставям тези записки за живота в Бога и повереното от самия ми живот завещание:

157865Скъпи мои, дечица Божии! Вярвайте в Бога, доверявайте Му се! Приемайте всичко в живота: и радост, и безотрадност, и благоденствие, и скръбни дни като милост и истина на пътищата Господни и от нищо не се бойте в живота, освен от греха. Само той ни лишава от Божието благоволение и ни предава във властта на вражеския произвол и тирания. Обичайте Бога, обичайте Любовта и един другиго до самоотвержение. Знае Господ как да спаси тези, които Го обичат.

 превод: Ловчанска Света Митрополия

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://predanie.bg/media-content/images/galleries/arhimandrit_Ioan