В Русия, Беларус и Украйна 1.6 милиона се поклониха на Даровете на влъхвите

от vbfczAmivepelmDA

darove 1 th

В Русия, Беларус и Украйна на Даровете на влъхвите се поклониха повече от милион и половина поклонници.

"В Москва, Минск, Киев, Симферопол, Севастопол, а така също в Волгоград, където до днес вечерта ще бъдат Даровете, дойдоха повече от 1.6 милиона души" - отбелязва Константин Малофеев, инициаторът на пренасянето на реликвата в Русия и учредител на фонда Василий Велики.

"В Москва на светинята се поклониха 412 хиляди души. В Санкт-Петербург - 165 хиляди души. Рекордът на Москва беше подобрен от Минск - тук дойдоха 520 хиляди поклонници. След това в Киев, независимо от хаоса в центъра и студа от -25º, в храма дойдоха 280 хиляди", - поясни той.

darove 4 thИзвън програмата, по молба на вярващите Даровете на влъхвите също така бяха в Крим. Атонската делегация се съгласи да посети Симферопол, тъй като там се намират мощите на свети Лука Войно-Ясенецки, който особено се почита в Гърция. "За ден и половина в Симферопол на светинята се поклониха 50 хиляди души, а за 15 часа в Севастопол - 100 хиляди, почти 1/3 от града, което е поразително", - каза Малофеев. Той така също отбеляза, че в Севастопол Даровете са попаднали почти случайно: поради лошото време самолетът се приземил на летището на града и свещенослужителите решили да отстъпят пред молбата на местната епархия.

Особен пункт на програмата стана Волгоград, неотдавна преживял терористични атентати. "Даровете на влъхвите тук пренесе сам патриарх Кирил, който остана в Волгоград, за да бъде с преживелите трагедията и да им каже думи на утеха", - разказа Малофеев. По неговите думи, започвайки от вечерта на 3-ти февруари, на Даровете на влъхвите вече са се поклонили 47 хиляди души.
В полунощ светинята ще бъде пренесена от Казанския събор на Волгоград в летището и ще се отправи в манастира на св. Павел на Света Гора Атон.