Константинополската Патриаршия канонизира последния император на Трапезунд

от vbfczAmivepelmDA

Константинополската Патриаршия по молба на Светия Синод на Гръцката Църква канонизира последния император на Трапезунд, Давид I Велики Комнин, обезглавен в Константинопол от отоманските турци заедно със сина си Василий, Георги и Мануел, и племенника си Алексий на 1 ноември 1463 г.

От 1431 до 1460 Давид е съвладетел на своя брат и имам титлата деспот, като през периода 1460-1461 заема трона на Трапезунд. Пет години след като турците завзели Константинопол, през 1458, той трябвало да приеме васалство под отоманския султан. Въпреки това, не изгубил надежда за отблъскването на отоманската заплаха и направил опит за коалиция с западно-европейските държави, Грузия и емирствата на Синоп и Акоумлу.

През август 1461 г. отоманците обсадили Трапезунд по суша и вода. За да избегне плячкосването и разрушаването на града, Давид решил да го предаде без сражение. Заедно със семейството си, митрополита и свитата си Давид бил изпратен в Константинопол. Според условията на капитулацията той получил регион на Балканите в долината на река Струма.

През 1463 г. Давид бил обвинен от Мехмед II в предателство (т.е. в преговори със сестра си Теодора, която била жената на врага на султана емир Узун Хасан) и екзекутиран в Константинопол заедно със своите трима сина и племенник. Султанът обещал да подари живота на Давид и семейството му, ако приемат исляма, но последните отговорили, че никога няма да се откажат от християнската вяра, и така пострадали мъченически.