Сагата "Сноудън" и свободата от глобалния идеологически диктат и електронния концентрационен лагер

от vbfczAmivepelmDA

 

Председателят на Отдела за връзки с обществеността на Светия Синод на Руската Православна Църква, прот. Всеволод Чаплин, заяви, че предоставянето на убежище на Едуард Сноуден ще помогне срещу създаването на "глобален електронен концентрационен лагер".

"Добра вест е, че Русия демонстрира независимост по този случай, както е правила и по много други, въпреки натиска", каза духовникът

Всеволод Чапли допълни, че разкритията на Сноудън потвърждават съществуването на пагубния проблем, дискутиран от православните християни от много години насам - "перспективата за създаването на глобален електронен тоталитарен лагер".

"Целта им е първо да пристрастят хората, както и властите и бизнеса, към удобствата на средствата за комуникация. След известно време, хората ще бъдат вече здраво привързани към тези средства и, в резултат, икономическите и политически собственици на тези средства ще получат огромна и ужасяваща власт. Последните няма как да не чувстват изкушението да използват тази власт за контрол над личността, а такъв контрол накрая може да се окаже много по-стриктен отколкото която и да било позната тоталитарна система през 20-ти век," каза прот. Всеволод, цитиран от Интерфакс. 

Служителят на Църквата допълни, че по негово мнение истинската демокрация си е останала недостижим идеал.

"Всяка политическа система налага доминирането на малцината над мнозинството. През 20-ти век най-жестоките форми на такава политическа система използваха груба сила, но сега използват "мека", чрез събирането на пълна информация и чрез "мекото" убеждаване на хората първо с лозунги, а след това със законодателни актове", обясни Чаплин. Той отбеляза, че понастоящем "меката" властническа система лансира тези теми, декларирайки, че западният политически модел е единственият възможен вариант, и стремейки се да превърне религията в маргинална тенденция, а критиката на пазарния фундаментализъм и левите политически платформи да отпише като странични. 

Чаплин призова руските власти "да защитят истинската свобода, свободата от глобалния идеологически диктат и от електронния концентрационен лагер". 

Духовникът също предложи възможно решение - разработването на собствени електронни комуникации, които ще бъдат независими от чуждестранно-базираните среди. "Нацията ни има интелекта за това, а надявам се, ще има също и волята", заяви Чаплин.

 

източник: rt.com