Второто Кръщение на Русия (филм 2013)

от vbfczAmivepelmDA

Преди 1025 години на брега на Днепър се случило събитие, което щяло да измени хода на световната история. Чрез княз Владимир била кръстена Киевска Рус. В този ден в днепърския купел се родила руската държавност, нова страна, родил се нов народ със своя особена система от нравствени координати. "Руснаците, - написал някога киевският митрополит Иларион, - приеха Православието последни, но ще бъдат първи в християнството". Така и станало. За хиляда години Русия станала най-голямата православна държава в света. И даже годините на гонения срещу Църквата, жестоките репресии против свещениците и вярващите и агресивната атеистическа пропаганда не успели да убият вярата и духа на Православието в руския народ. Закривали се храмовете, манастирите били разрушавани, свещениците - пращани в изгнание, но вярата оставала в сърцата на хората.

И през 1988 г., когато партийното ръководство на Съветския Съюз разрешило празнуването на държавно ниво на 1000-летието от Кръщението на Русия, в храмовете на празничните богослужения се стекли милиони хора. Това станало началото на духовното възраждане на Русия, което продължава и до днес.

За 25 години Руската Православна Църква в Русия и по целия свят построила 25 хиляди храма. Хиляда църкви на година, три - на ден. Нищо подобно в историята на християнството не се е случвало досега.

В филма учустват Патриарх Кирил, иерарси на Руската Православна Църква в Русия, Украйна, Беларус, Молдава, Естония, Средна Азия, Казахстан и други страни.

Също така ще видите уникални кадри от пострижението на монаси, ръкоположение на свещеници, хроника с знаменития старец Иоан Крестянкин, ще чуете притча, разказана от живия и до днес старец Илия. 

Автор и водещ: Волоколамски Митрополит Иларион, Русия 2013