Изявление на Московската Патриаршия относно атаката на албански екстремисти над училищни автобуси в Косово

от vbfczAmivepelmDA

Според новинарската агенция PTC на 28 юни 2013 години група албански екстремисти са извършили организирано нападение върху колона от училищни автобуси  превозващи сръбски деца, връщащи се от тържествата по случай националния празник Видовдан - деня на Косовската битка.

Срещу беззащитните деца се е изсипал поток от камъни. Трима младежи поклонници са тежко ранени. Полицията в Косово не е успяла ва задържи нападателите.

За съжаление, трябва да констатираме, че аналогични инциденти се случват в Косово и Метохия практически ежегодно. Така, през 2012 година повече от 50 младежи, пристигнали от Сърбия на тържествата по случай Видовдан при паметника на Косовската битка, са пострадали в резултат от нападение при използване на бутилки със запалителна смес, а някои от тях са били хоспитализирани с огнестрелни рани.

Екстремистите се стремят да отбелязват Видовдан с насилие на православните сърби, за да ги изплашат и заставят да се откажат от собствената си история, свързана с Косово. Нападението над сръбските ученици заслужава решително осъждане от страна на международната общественост.

Даденият случай ни заставя отново да се усъмним дали косовските власти са способни да преодолеят междуетническото напрежение и да дадат реални гаранции за безопасността на православното сръбско население в региона.

източник: https://mospat.ru/ru/2013/06/29/news88177/