Интернетът не е полезен за монасите - убедени са на Атон

от vbfczAmivepelmDA

На състоялата се в Сърбия международна конференция "Атон - уникално духовно и културно достояние на съвременния свят" беше заявено, че духовенството  трябва внимателно да подхожда към внедряването в манастирите на информационните технологии, включително интернет и социалните мрежи, тъй като за някои монаси това може да стане сериозно препятствие на пътя на духовното им усъвършенстване. Това мнение изказаха светогорските монаси и други участници във форума.

"В манастирите на Атон има компютри и съвременни технологии, но те не присъстват в монашеските килии. У монасите няма компютри, монахът не тича след света. Не бива да бъдеш прекомерно привързан към технологиите" - заяви представителят на древния атонски манастир Симонопетра монах Теотокий.

"Нужно е да различаваме правилната употреба на вещите от неправилната. Безразсъдно да въвеждаш това, което дава съвременният свят, е опасно. Във всичко трябва да има мярка", заяви Теотокий.

На свой ред представителят на Русксата Православна Църква зад граница архиепископът на Берлин, Германия и Великобритания Марк отбеляза, че по неговото мнение "интернетът е истинско нахлуване в сърцето и душата на монаха", и макар "съвременните технологии да са необходими, този процес трябва да бъде регулиран".

"Казвам това, изхождайки от своя опит и опита на други монаси. Ако човек умее навреме да "изключи" интернета - това е добре, но, за съжаление, в наше време хората много често не са способни да направят това, не чувстват кога трябва да излязат от интернета", - каза архиепископът.

"От нас зависи как използваме своята свободата - дали я ползваме да своя духовен напредък или за своя духовен разпад", допълни владика Марк.

източник: sedmitza.ru