"Не е възможно астронавт да бъде повесен в космоса и да няма Бога в ума си и в сърцето си" - Юрий Гагарин

от vbfczAmivepelmDA

Първият човек, излязъл в космоса преди 50 години, силно вярваше във Всемогъщия, макар че атеистичното Съветско правителство му приписваше известните думи, че се огледал в космоса и не видял Бог. 

Първият космически полет на 12 април 1961г. продължава 108 минути .

В кулминацията на Студената война космонавтът Юрий Гагарин бил лъжливо набеждаван, че изрекъл „Отидох в космоса и не срещнах Бог".

Обаче, той никога не е изричал тези думи, твърди негов приятел. Изглежда, че Съветският Съюз е излъгал по редица въпроси от космическото пътуване, проведено през 1961.

Например те скрива, че той се приземява на повече от 200 мили от очакваното, разяснява нова книга, издадена по случай 50 години от първия полет, написана от Первушин. А човекът, който твърди, че първият космонавт изрекъл безбожните слова за отсъствието на Бог в космоса, е  Хрушчов. Никой друг никога не е чувал тези думи от Гагарин и те никога не са повтаряни от него. Въпреки това комунистическата партия широко ги разпространява, с цел да пропагандира своята безбожна идеология.

Всъщност Гагарин е бил кръстен мирянин на Руската православната църква. Но поради натиска на комунистическата власт, той е пазил това за себе си.

В книгата е публикувано и писмо от Гагарин към семейството му, в което той съветва съпругата си да не скърби твърде много, ако не се върне. „В крайна сметка животът си е живот и няма гаранция за никого, че утре няма да му се счупи колата и да загуби живота си.“

Преди да изпрати отправи първия човек в космоса, Съветският съюз праща кучето Лайка, но без да се погрижи за връщането му, затова то умира в орбита.

Истината е, че „Гагарин беше вярващ православен християнин през целия си живот", казва Валентин Петров, професор в Руската въздушна академия и личен приятел на космонавта. „Той винаги изповядваше Господа, когато и да го провокираха, където и да се намираше“.

През 2007г. Мария Баниари издава статия със заглавие: „Юрий Гагарин, християнинът“. В нея тя разказва за неговото посещение на рождения му ден през 1964г. в Троице-Сергиевата лавра, където се е срещнал с помощник-игумена. Там той си прави снимка, като казва на свещенослужителя: „Това е за тези, които не вярват“. На нея собственоръчно написва: „С най-добри пожелания, Юрий Гагарин“.

Петров казва, че така известната фраза, която приписват на Юрий, е изречена от Хрушчов. „Той е заявил това на една от срещите на Централния комитет, чиято цел е била да разпространява антирелигиозната пропаганда.“.

„Хрушчов подигравателно казал следните думи: Защо не удари спирачките пред Бог? Ето го Гагарин, който летя до космоса и въпреки това, дори той не Го е видял никъде.“

„Веднага след тази среща думите на Хрушчов бяха преписани на Гагарин, защото той се ползваше с по-голямо доверие пред хората.“, казва Петров.

Всъщност Гагарин трябва да бъде запомнен с други, съвсем различни думи, смята неговият приятел: „Винаги ще помня какво казваше Юрий: Не е възможно астронавт да бъде повесен в космоса и да няма Бога в ума си и в сърцето си“.

източник: http://theorthodoxchurch.info