Бюст-паметник на Екзарх Йосиф беше открит в Истанбул

от Предание БГ

По инициатива на българската общност, начело с църковното настоятелство, в Екзархийския комплекс в квартала "Шишли" на Истанбул в неделя тържествено беше открит бюст-паметник на Екзарх Йосиф, една от най-ярките фигури на България в борбата за независимост.

Бюстът е заплатен със средства на българската общност и църковна община в града. Поставянето на паметника в двора на историческата сграда на Екзрахията не е случайно. Тя е закупена от екзарх Йосиф през 1907 г. и е тясно свързана с неговата родолюбива дейност. В нея е заседавал Светият Синод на Българската православна църква до преместването си в София. От това място е била ръководена църковната и просветна дейност на църквите и училищата към Екзархията, разположени в земите на Османската империя.

В тържественото откриване участие вземат представители на българската общност в града край Босфора, българският посланик в Турция Надежда Нейнски, генералният консул в Истанбул Ангел Ангелов, дипломати от дипломатическите ни мисии в южната ни съседка.

Източник: http://bnr.bg


Още новини
  • Prev