Старец Ефрем Аризонски навърши 91

от Предание БГ

Старецът Ефрем (Мораитис), духовно чедо на великия старец Йосиф Исихаст, бивш игумен на манастира Филотей на Атон, построил 20 манастира в Америка, навърши наскоро 91 години.

Старецът Ефрем се ражда с името Йоанис Мораитис във Волос, Гърция, на 24 юни 1927 г. Понастоящем пребивава в манастира „Св. Антоний“ във Флорънс, Аризона и остава духовен отец на четири атонски манастира, на няколко манастира в Гърция и на множеството манастири, построени по неговите молитви и усилия в САЩ и Канада.

Той е известен и считан за носител и разпространител на исихастката традиция в Православната вяра.

Старецът Ефрем пристига на Света Гора на 26 септември 1947 г. на 20 годишна възраст, където бил посрещнат от старец Арсений, който съобщил, че „Досточтимият Предтеча се явил на старец Йосиф предната нощ и му рекъл: „Водя ти едно малко агънце. Приеми го в кошарата си.“

Той остава на послушание при стареца Йосиф Исихаст от този ден насетне до кончината на стареца през 1959 г., от когото се научил на изкуството на спасението. Старец Ефрем става водач на група от 8 монаси, която нараства до 40 за по-малко от десетилетие. През 1973 г., Свещения Кинотис на Света Гора го моли да премести своето братство в манастира Филотей, с цел той да бъде възстановен и съживен. По-късно той възстановява манастирите Ксеропотаму, Констамониту и Караколу. Той остава духовен отец на тези четири манастира.

Оттегля се като игумен на манастира Филотей през 1990 г. и се мести в Америка, където бързо основава цяла мрежа от манастири по покана на боголюбивите местни архиереи.

На многая лета!

http://orthochristian.com


Още новини
  • Prev