Изявление на пресслужбата на външния отдел на Руската Църква относно Сирия

от vbfczAmivepelmDA

В продължение на много години Сирия се отличаваше с мирна атмосфера, царяща в нея между различните вероизповедания.  Християни, мюсюлмани и евреи живяха в добри съседски отношения и взаимно разбиране. Но с избухването на въоръжената съпротива в страната ситуацията за религиозните малцинства осезателно се влоши.

Всеизвестно е, че много радикални екстремисти от различни страни взимат участие в терористичните действия в Сирия, а именно защото са си поставили за цел да "прочистят" Близкия Изток от немюсюлманите. Като резултат християните в Сирия са изправени пред гонения до крайно заплашителна степен. Според митрополит а на Апамия Исаак ( Антиохийската православна църква), сирийските християни виждат, че "вече след като се включват и екстремисти, немислимото става реалност": църквите биват разрушавани, духовниците - отвличани, християните - насилствено отвличани от домовете си и избивани.

През април тази година още един архиерей на Антиохийската православна църква, епископът на Сидная Лука, заяви пред медиите, че 140 000 християни са пропъдени от домовете си и същевременно църквите системно биват разрушавани. "Те убиват хора. Човешкият живот не значи нищо за тях", заяви архиереят.

На 22 април 2013г., екстремисти отвлякоха сирийския архиерей митрополит Павел (от Антиохийската православна църква) и митрополит Мар Ибрахим (от Древносирийската църква), а техният шофьор, дякон, бе убит. Митрополитите все още са в плен.

На 11 май 2013г.  се установи, че отново екстремисти са унищожили православния манастир св. пр. Илия в област Ал-Касир: те са заграбили манастира, взели са църковните съдове, взривили са камбанарията и са унищожили олтара и притвора. 

Руската православна църква несъмнено осъжда всякакво междуверско насилие и провокации в Сирия. Патриархът на Москва изразява солидарността си към страдащите си събратя и сестри - сирийските християни - и изрязва своята надежда, че международната общественост ще отдели нужното внимание на тези невъобразимо жестоки събития. Насилието и нарушаването на човешките права, особено в тази си крайна степен, не бива да се прикриват, а да се прекратяват.

източник: pravoslavie.ru