Св. мощи в „чудесно“ състояние след като огън опожарява църква в Австралия

от Предание БГ

Свети мощи, съхранявани в олтара в гръцката православна църква „Св. Пантелеймон“, са останали невредими, след като пожар опустошава сградата, където се помещава църквата в Аделаида, Австралия.

Пожарната служба успяла да спре разпространението на огъня, но щетите били толкова значими, че в резултат на тях няма да проведат Великденските служби през идващите почивни дни.

Председателят на енорията Ник Каполос разказва за чудодейното оцеляване на позлатената кутия, която съдържа частици от мощите на св. Пантелеймон.

„В олтара, където ги пазим, всичко останало е до голяма степен изгоряло и единственото оцеляло нещо е малката кутийка с мощите – без повреда, дори няма пепел по нея, просто си стоеше тук“, пояснява той.

„Нито петънце, нито прах, нищичко – отец Майкъл просто я взе. Доколкото можем да преценим – това е чудо, защото как е възможно всичко останало да изгори, а да остане само тя?“

Г-н Каполос споделя, че мощите са най-ценното нещо в църквата, която губи в огъня скъпоценна Библия и кръст, оценени на около $ 100 000.

„Просто повтаряхме „Слава Богу“… Бе толкова хубаво да видим, че нещо се е спасило“, казва той. „Християнската вяра се основава на надеждата и макар преди това да плаках, сега твърдо се уповавам на вярата ни“, споделя г-н Каполос.

http://www.abc.net.au


Още новини
  • Prev