Победа за защитниците на живота в Мисисипи

от Предание БГ

Защитниците на живота празнуват нова победа в Мисисипи днес, след като губернатора Фил Брайънт подписа на 19 март. т.г. най-рестриктивната забрана в САЩ по отношение на абортите. Сега убийството на бебета в утробите се забранява, след като са минали 15 седмици от бременността, без значение дали става въпрос за изнасилване или инцест, съобщава WND.

Новата мярка позволява изключения, ако животът на жената или „основна телесна дейност“ са заплашени или ако новороденото няма да оцелее извън утробата.

Губернатор Брайънт отбелязва, че иска неговият щат да е „най-безопасното място в Америка за неродените деца“. Както се очакваше, единствената клиника в щата за аборти е завела дело само час след като закона бил подписан.

„Вероятно ще ни съдят само след половин час“, отбелязал Брайънт, подписвайки закона, “Но мен това не ме притеснява, битката си заслужава“, съобщава Chicago Tribune.

Преди този понеделник, Мисисипи е един от 17-те щата в Америка, в които абортът е забранен след 20-тата седмица. Камарата на представителите в Мисисипи гласува Закон 75-34 на 8 март, а Сенатът на 13 март.

„Ние осигуряваме по-голяма защита на жените, а също и на децата“, заяви юридическият председател на Камарата Анди Гипсън. „Към 15-тата седмица в утробата имаме дете, сърцето на което бие, което от всяка гледна точка вече е оформено като личност.“

Организацията за здраве на жените „Джаксън“ в заведеното съдебно дело претендира, че законът е неконституционен, като нарушава и други федерални разпоредби.

„Десетилетия след като Върховният съд на САЩ се произнесе, щатът Мисисипи не може да забрани абортът преди жизнеспособност, независимо какви изключения са предвидени в забраната“ – претендира ищецът. Също така се посочва, че са извършени 78 аборта след 15-та седмица миналата година.

„15-седмичната забрана няма основание в науката. Тя е напълно неоснована и съдът никога не е приемал нещо под 20-седмичната граница.“, казва Катрин Клайн, защитник и координатор по въпросите на равенството към Американския Съюз за Граждански Свободи в Мисисипи.

При все това, говорителят на Камарата Фил Гън е горд от приетия закон в защита на уязвима категория хора: „Днешните победители са тези бебенца, намиращи се в утробата, преди всичко и най-вече те. Най-вече тях се опитваме да защитим.“

http://orthochristian.com

Виж също:

Истината за аборта - I Ч.

Истината за аборта - II ч.


Още новини
  • Prev