Руският Патриарх Кирил: Кръвопролитието в Сирия трябва да спре незабавно

от vbfczAmivepelmDA

В своето изказване на приема по случай Пасха патриарх Кирил заяви, че нарушението на правата на християните по целия свят придобива систематически характер и варира от открито насилие, както в Сирия и други страни, до забрана на християнските символи и изтласкване на християнското присъствие в покрайнините на обществения живот по целия свят.

"В наши дни световната общност преживява недобри времена. Като отбелязваме тържествено празника на Христовата Пасха, не бива да забравяме, че много наши братя и сестри в Христа не успяха да се насладят на тази вселенска радост, тъй като почти всеки ден стават жертви на насилие и агресия от страна на войнстващи екстремисти", - каза патриарх Кирил в своето слово на Пасхалния прием в Министерството на Външните Работи на Русия.

"Въпреки всички предприети усилия, в ръцете на похитителите остават отвлечените на 24 април тази години сирийски иерарси", добави той. 

По думите на патриарх Кирил през изминалата година рязко се е увеличило числото на актовете на насилие, насочени срещу християните в Нигерия, Сомалия, Судан и редица други страни. В Египет и Либия се е усилил натискът на радикалистите върху християнското малцинство, което принуждава неговите представители да напуснат своите домове, а най-острата ситуация днес е в Сирия.

"В това трудно време призоваваме световната общност да не остава безразлична към това беззаконие. Трябва да се приложат всички усилия, за да се спре кръвопролитието незабавно, да се поддържа отворен диалог, целящ защитата на мира и стабилността, да се предотвратяват терористичните заплахи и религиозната дескриминация", заключи патриарх Кирил.

В приветственото си слово министърът на външните работи Сергей Лавров отбеляза: "Разпространяващият се войнстващ секуларизъм, който фактически претендира да заеме мястото на религията в обществото и се надига с месианска настойчивост, се стреми да наложи собствените си виждания върху цялото човечество. Пренебрегването на нравствената природа на човека и проповядването на хедонизъм водят до катастрофални последствия.