Руският Патриарх Кирил се срещна с българския цар Симеон II

от vbfczAmivepelmDA

На 28 април в Тронната зала на катедралния съборен Храм на Христа Спасителя в Москва се състоя срещата между Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил с българския цар Симеон II.

Патриарх Кирил с благодарност отбеляза, че при личното участие на Симеон II е бил ликвидиран раскола в Българската Православна Църква. "Ние от цялото си сърце преживявахме този разкол, виждахме старадинята, които носеше на народа. Тъй като той беше политическа акция, много важно е, че и беше преодолян при участието на политическата власт на страната. Преодоляването на раскола в България е пример, свидетелстващ, че властта не бива да стои на страна при вида на опасните за единството на Църквата тенденции, които се пораждат от политически сили". 

В хода на беседата Негово Светейшество сподели впечатленията си от състоялата с в миналага година визита в Българската Православна Църква. "Аз, навярно, бях един от последните, с които приснопаметният Патриарх Максим извърши съвместно богослужение", каза главата на Руската Православна Църква.

Българският цар Симеон II, обръщайки се към Патриарх Кирил, каза: "Ваше Светейшество! Дълбоко съм трогнат от Вашите думи. Днес, благодарение на поканата от Ваше Светейшество, се осъществи моята мечта: през 2002 година в качеството си на премиер-министър на България аз посетих Храма на Христа Спасителя и си пожелах, някога да имам щастието да присъствам тук на Патриаршеска служба. Днес, на Цветница, тази мечта се изпълни". 

  • patriarch_tzar1
  • patriarch_tzar2
  • patriarch_tzar3

източник: Официален Сайт на Отдела за Външни Църковни Връзки на Руската Православна Църква