Писмо на Патриарх Кирил до Владимир Путин относно отвличането на митрополит Павел

от vbfczAmivepelmDA

Руският Патриарх Кирил е отправил писмо до президента на Руската Федерация Владимир Путин, в което изразява своята дълбока тревога във връзка с похищението на видния йерарх на Антиохийската Църква митрополит Павел и митрополита на Сирийската Ортодоксална Църква Григорий Йоан Ибрахим.

Предстоятелят на Руската Църква се е обърнал към президента на руската държава с молба за предприеме всички възможно действия за освобождаването на йерарсите. В текста на писмото се казва:

"С чувство на голяма тревога Ви съобщавам, че на 22 април тази година беше отвлечен от неизвестни похитители архиерея на Антиохийската Православна Църква митрополита на Алепо Павел. Неговият автомобил е бил нападнат, а дяконът, шофирал колата - убит. Митрополит Павел е роден брат на блажения Антиохийски Патриарх Йоан X. Заедно с митрополита е бил отвлечен сиро-яковитският архиепископ на град Алепо - Григорий Йоан Ибрахим. И двамата архипастири са се намирали в околностите на Алепо, следейки за разпределението на хуманитарните помощи.

Руската Православна Църква, която не на теория знае цената на човешката болка и страдание, твърдо стои за неприкосновеността на свещения дар на живота и срещу недопустимите действия, целещи заплахи и насили по отношение на мирното население, в това число и религиозните деятели.

Във връзка с този трагичен инцидент се обръщам към Вас с молба да предприемете действия в рамките на възможностите на руската държава за по-скорошното освобождаване на сирийските йерарси".

Писма на Негово Светейшество във връзка с инцидента са били изпратени също до президента на САЩ Барак Обама, генералния секретар на ООН Пан Ги Мун, премиера на Турция Реджеп Ердоган.

 

източник: patriarchia.ru