В Берлин ще се строи православен духовен център

от vbfczAmivepelmDA

Православен център с каменна църква, неделно училище, библиотека, хотел за поклонници и детска градина ще се строят в Марцан, Берлин. Това съобщи игумен Даниил - секретар на архиепископа на Берлин и Германия. Според думите му до момента в Берлин има шест енории на Руската Православна Църква, включително една немско-говоряща енория, открита по молба на кореняци немци, приели Православната вяра. Според медията около 40 000 руснаци живеят в Марцан. 

Игумен Даниил споделя, че построяването на такъв център е наложително от край време, тъй като руското население в Берлин е съсредоточено именно в областта Марцан. Архиепископ Теофан непрекъснато получавал писма, в които руската общност отправяла молба там да се построи храм. Сега, слава Богу, му се отдава такава възможност, тъй като наскоро епархията се е сдобила със земя (5 572кв.м.) точно в тази част на Берлин.

В момента там се строи временна дървена църква, за която общността се надява да бъде завършена до 28 август - Успение на Пресвета Богородица.

Храмът се строи с дарения, но дарителите желаят да останат анонимни, заяви игумен Даниил. 

На въпросът колко са миряните в Берлин, секретарят не успя да отговори с точност, тъй като са много. Дори катедралата Възкресение Христово на празници не може да побере всички вярващи.

Относно външния вид на Православния център коментарът му беше, че целта е да се създаде място, което да "приюти" вярващите. Засега е планирано да има неделно училище, работилница по иконопис, православна библиотека, хотел за вярващи, кухня за бедни и детска градина. 

Според официалния сайт на епархията на Берлин и Германия в страната има повече от 1 милион православни, 60 енории и  50 свещеници, които служат в тях.

източник: pravoslavie.ru